Foto: Nicki Varkevisser/flickr/CC BY 2.0
#kärienfinne

Förmågan att kommunicera viktigare än ordförrådet

5:54 min

För att få ett interkulturellt förhållande att fungera är förmågan att på olika sätt kunna förklara hur man menar avgörande. Kommunikation är viktigare än själva ordförrådet, säger Bo Norlund som undervisar i interkulturell kommunikation vid Malmö högskola.

Det kan finnas utmaningar i att dela sin vardag med en person man inte delar språk med. Bristfälligt ordförråd kan orsaka känslor av att inte kunna göra sig förstådd hos den man älskar. Forskaren Bo Norlund menar att förmågan att kommunicera är viktigare än själva ordförrådet.

- Det är extraviktigt i de här interkulturella förhållandena att man delar bilden och då får man kanske förklara mer än vad man gör i en relation där båda har samma modersmål.

Enligt  Bo Norlund finns det saker under språket som är mycket viktigare än orden i sig. Människor som kommer från olika länder, kulturer och inte talar samma språk kan tänka olika om saker och ting, säger han. För att förhållandet skulle fungera är förmågan att på olika sätt kunna förklara hur man menar avgörande.

- Vi har en värdegrund som är präglad av sammanhanget vi har vuxit upp i. Det är inte alltid de stämmer överens med varandra.

Att lära känna människor som vuxit upp i en annan kultur är ett bra sätt att utvidga sin världsbild, säger Bo Norlund. Det kan också uppmuntra en till att lära sig ett nytt språk.

Det gjorde Josephine Bergström från Örebro. Hon träffade en finsk kille, Olli, för ett och ett halvt år sedan och pluggar numera finska.

- Nu har jag börjat studera språket och det skulle jag nog inte ha gjort om jag inte hade blivit tillsammans med honom. Än så länge tillför det nog inte så mycket mer än att vi har lite roligt åt det. Vi brukar kommunicera på engelska och jag pluggar finska för att komma lite närmare honom.

#kärienfinne

Är du också kär i en finne? Mellan den 24:e och 27:e februari vill vi lyfta fram kärlek över kulturella gränser. Vi vill höra din historia. Var med i sociala medier under hashtagen #kärienfinne.

Temat syns på Sisuradios Facebook, Twitter och Instagram. Du kan även mejla till tipsasisuradio@sverigesradio.se eller ringa vår telefonsvarare på 08-784 2400.

PUBLIKNÄTVERKET

Den här nyheten gjordes tack vare lyssnare i vårt publiknätverk. Gå med i nätverket, du också - klicka här för att läsa mer! Du kan också ringa vår nyhetsdesk 08-784 25 15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista