Magdalena Bibik och Janne Westerlund har koll på träning, ståuppkomedi, och lussebullar. Foto: Nic von Schoenberg /Sveriges Radio
#kärienfinne

Magdalena Bibik: Finska mannens bubbla kan spräckas med lite mat

5:44 min

Ståuppkomikern Janne Westerlund träffade sin svenska fru Magdalena Bibik under en ståuppkväll. Efter den kvällen bestämde Magdalena sig för att skriva ett mejl till honom men hans allvarliga mejl tillbaka fick henne att bli mer än osäker på hans känslor för henne.

Men det gick bra till slut. Och visst är finska män speciella säger Magdalena Bibik:
 - Vad jag har lärt mig om finska män så är de väldigt bestämda. Vi har varit och firat midsommar i Finland så jag har sett likheter med Janne och hans manliga kusiner. Det är rejält, det dricks och äts korv och bastas i oändlighet. De ska vara starka män men de är ju stora mjukisar ändå. 

Moi och makkara

- Det finns ju ingen logik i finska språket, säger Magdalena.

Som en julklapp till Janne anmälde sig Magdalena till en finskakurs. Hon hade höga ambitioner att lära sig finska. Men redan på lektion två började läraren prata bara finska med eleverna. Eftersom Magdalenas nivå var närmare "moi" och "makkara" så kunde hon inte fullfölja kursen. Hon hade ändå önskat sig att lära sig finska för att kunna prata med Jannes släkt. Magdalena kan för tillfället säga var ett ord börjar och var det slutar.

Matchande overaller och en bubbla

Magdalena Bibik medger att de faktiskt äger matchande träningskläder. Men det som ofta anses som typiskt finskt det vill säga matchande vindjackor och byxor som bärs i alla möjliga sammanhang har Magdalena och Janne inte. Det var den svenska Magdalena som tog initiativet till matchande zumba t-shirts.

Ibland försvinner Janne in i sin bubbla. Enligt intervjuaren Mikko Mäkitalo så kallas det för den finska mannens bubbla. I bubblan är den finska mannen okontaktbar men Magdalena Bibik vet av sin erfarenhet med Janne att mannen kan ändå lockas ut med lite mat.

#kärienfinne

Är du också kär i en finne? Mellan den 24:e och 27:e februari vill vi lyfta fram kärlek över kulturella gränser. Vi vill höra din historia. Var med i sociala medier under hashtagen #kärienfinne.

Temat syns på Sisuradios Facebook, Twitter och Instagram. Du kan även mejla till tipsasisuradio@sverigesradio.se eller ringa vår telefonsvarare på 08-784 2400.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista