Tove Jansson. Foto: Dan Hansson / TT
Finnblicken

Tove Janssons normbrytande liv

Hon firas med heteronormativa kärleksmuggar
3:29 min

Det är i år som författaren Tove Jansson skulle ha fyllt 100 år. Många blev förvånade när Arabia 2012 gav ut den ljusrosa muggen rakkaus, kärlek där Snorkfröken och Mumintrollet kramar om varandra, trots att det varken varit aktuellt i Muminböckerna eller passar in i Tove Jansson egna normbrytande liv.

Mumin som varumärke

Det är i år som författaren Tove Jansson skulle ha fyllt 100 år. Hon som blivit en landsmoder och symbol för Helsingfors. Det har lanserats specialsajter, det hålls konstutställningar, hon pryder frimärken och hon får troligen en egen park. Det går helt enkelt inte att missa att kvinnan som gjorde Muminsvenskan världskänd och som blivit finlandssvenskarnas inofficiella ambassadör, är årets främsta finländska jubilar.

Tove Jansson är en del av Helsingfors historia med ateljén på Ulrikasborgsgatan och konstnärshemmet Lalluka där Tove Jansson bodde med sina föräldrar. Huset som numera är i rätt dåligt skick ska renoveras, delvis med pengar från Moomin characters, företaget som styr Muminimperiet.

Muminimperiet växer år för år och böckerna har hittills översätts till 43 språk. Jag kan inte gå in i en bokhandel i Helsingfors utan att mötas av en hel avdelning av pennor, skolböcker, block och diverse annat material med bilder av de välbekanta runda figurerna.

Ung radikal 

Det har hittills i år varit mycket Mumin och lite Tove Jansson, som på många sätt var en inspirerande föregångare. Tove var en ung radikal som hade en relation med den socialistiske författaren Atos Wirtanen och sedan förälskade sig i teaterkvinnan Viveca Bandler som sägs vara en förebild för Vifslan i Trollkarlens hatt, där Tofslan sägs vara Tove Jansson själv.

Det var ändå med grafikern Tuulikki Pietilä, som Tove Jansson åldrades och levde tillsammans med. I efterkrigstidens Finland var det knappast lätt att leva med en annan kvinna, men Pietilä och Jansson blev det första lesbiska paret som tillsammans gjorde entré på presidentens självständighetsmottagning 1992.

Heteronormativa kärleksmuggar

Därför var det nog många blev förvånade när Arabia gav ut den ljusrosa muggen rakkaus, kärlek där Snorkfröken och Mumintrollet kramar om varandra, trots att det varken varit aktuellt i Muminböckerna eller passar in i Tove Jansson egna normbrytande liv. Det var snarare den självständiga Too-ticki som livskamraten Tuulikki Pietilä var förebild för som Mumintrollet var intresserad av.

Därför är det roligaste som skapats kring Mumin de korta animationsklippen Mumin visar allt. Det var komikerduon Ted Forsström och Kaj Korkea-aho som skapade Mumintrollet som pubertal tonåring med usla betyg som kapar skolans högtalarsystem.

Nu ska vi höra vad rektorn har att säga:

Hihi, det här är er rektor som pratar, hihi.

Jag skulle bara meddela att jag har liten pippeli, den är sikaliten, hihi.

Sen sku jag säga att vi har inga läxor och skolan slutar…

Tyvärr fick animationsserien med den rebelliska Mumintonåringen ett hastigt slut, när Moomin Characters hotade med stämning. Men jag hade gärna sett något liknande och mer banbrytande kring Muminjubileet än rosa kärleksmuggar, ett välsmort varumärke och Muminprodukter som aldrig tycks ta slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".