Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

#vågafinska visar att flerspråkighet accepteras bättre

Forskare: Det finska i Sverige håller på att omdefinieras
5:08 min
1 av 3
#vågafinska samlade erfarenheter av många finsktalande svenskar och tävlar nu om titeln Årets Radioevenemang. Foto: Yasmine El Rafie / Sveriges Radio Sisuradio
2 av 3
Anu Koivunen är professor vid institutionen för mediestudier i Stockholms universitet. Foto: Tomi Lehikoinen/Sveriges Radio
3 av 3
För Marko Säävälä betydde #vågafinska mycket. Idag försöker han prata finska oftare, men behöver fortfarande hjälp från Google translate. Foto: Jessica Gow / TT

För första gången någonsin är en radioproduktion på minoritetsspråk nominerad till Stora Radiopriset. Att Sisuradios populära #vågafinska tävlar om titeln Årets Radioevenemang tyder på att toleransen för flerspråkighet ökar. Det menar medieforskaren Anu Koivunen.

Den 18 september utses Årets Radioevenemang på Radiogalan. Förutom Sisuradios #vågafinska är Mix Megapols Pappa-Barn-Plan 2013 och Musikhjälpen i P3 nominerade till priset.

Sisuradio ville under temaveckan #vågafinska väcka diskussion om finskan i Sverige. Tusentals människor delade med sig av sina historier, och berättelserna handlade bland annat om skam, sorg och stolthet.

– Medieoffentligheten har länge varit enspråkigt svensk trots att flerspråkighet är vardag för många i Sverige. Successivt ökar toleransen för flerspråkighet och nomineringen av #vågafinska kan ses som en följd av det, säger Anu Koivunen, professor vid institutionen för mediestudier i Stockholms universitet.

– Med #vågafinska leker Sisuradio med gränsen mellan minoritetens och majoritetens offentliget på ett innovativt sätt.  

Kan ge schvung för hela minoriteten

Koivunen tror att den uppmärksamhet #vågafinska och Sisuradio nu får är betydelsefullt både för annan minoritetsmedia och den sverigefinska minoriteten i stort.

– En sådan här nominering skapar synlighet i majoritetens ögon, vilket kan lyfta fram hela minoriteten. Det är annars så lätt hänt att minoritetsfrågor glöms bort i majoritetsmedia.

TT-reportern Marko Säävälä håller med. Han är andra generationens sverigefinne, och deltog aktivt i #vågafinska via sociala medier.

– Det är mer accepterat både med flerspråkigheten och med olika dialekter och brytningar idag. Att Sisuradio är nu nominerad till Stora radiopriset känns både bra och naturligt.

En del av den nya sverigefinska berättelsen

Enligt professor Anu Koivunen ligger #vågafinska väldigt mycket i tiden.

– Den stigmatiserade berättelsen om finnar som arbetande underdogs håller på att omvandlas i Sverige. Jag ser #vågafinska som en del av kampen för minoritetsrättigheter som har pågått de senaste 10-15 åren. Där är lagstiftning som stödjer minoritetsspråken en viktigt del.

– Under temaveckan var det många svenskar som kom ur garderoben med sin finska bakgrund. Kampanjen lyckades eftersom den förenade ett verkligt problem med lättillgänglighet, humor och politiskt engagemang, säger Koivunen.

Marko: Jag är mer medveten än tidigare

En av dem som "kom ur garderoben" under #vågafinska-veckan i fjol var Marko Säävälä.

– Det var som terapi för mig att inse att vi är så många som delar de här känslorna av skam och sorg  eftersom vi inte kan uttrycka oss på finska så som vi skulle önska.

Vågar du mer finska idag?

– Både ja och nej. Viljan finns där mycket mer än tidigare, men fortfarande finns det en mental spärr i huvudet när jag ska prata finska. Nu när du skulle komma och intervjua mig printade jag en lista med ord från Google translate som stöd.

– Men man kan säga att jag är mer medveten nu. Jag är mer beredd att ta fighten med mig själv och våga prata finska. Det tror jag #vågafinska har lärt mig.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".