1 av 2
Foto: Tommy Engman/SR.
2 av 2
Johanna Nordblad Sirkka. Kuva/Foto: Privat.

Kursen ställdes in trots hundra sökande - Nu protesterar de

Met Nuoret protesterar mot inställd kurs i meänkieli
2:35 min

Tornedalingarnas ungdomsförbund Met Nuoret protesterar mot att kursen i meänkieli ställdes in vid Umeå universitet - trots nästan hundra sökande. Nu kan man inte läsa meänkieli vid något universitet i Sverige.  – Det här handlar om överlevnaden för vårt språk, säger Johanna Nordblad Sirkka.

Johanna Nordblad Sirkka sitter med i styrelsen för Met Nuoret och hon skräder inte orden när det gäller vad hon känner över att kursen blev inställd: 

– Den enda meänkieliutbildningen i hela Sverige och så ställs den in. Det är ju katastrof!

"Precis när det vänt för språket"

"Kan inte ta tillbaka språket"

Johanna hade själv sökt kursen, så som många i styrelsen för Met Nuoret och många av hennes vänner och bekanta.

– Jag kan ju meänkieli men de flesta andra som sökt har inte språket. De är från Tornedalen och deras föräldrar pratar meänkieli men de har själv inte fått språket. Och nu fråntas de möjligheten att kunna ta språket tillbaka. Det här känns hopplöst!

"Inte ekonomisk lönsamt"

Umeå universitets förklaring till varför kursen blev inställd är problem med rekrytering av lärare och dålig lönsamhet. Trots 99 sökande bär sig inte kursen, berättar Heidi Hansson, tillförordnad prefekt på Institutionen för språkstudier vid Umeå universitet.  

– Läraren tog inte emot uppdraget då tjänsten bara var på 16%. Hen hade velat ha en större tjänst, vilket vi inte hade råd med.

Enligt Heidi Hansson har universitet försökt leta efter en annan lärare men inte ännu lyckats.

"På liv och död"

Men Tornedalingarnas ungdomsförbund Met Nuoret tänker inte nöja sig med den förklaringen. Organisationen hade samråd med landets skolmyndigheter, bland annat Universitetskanslerämbetet, under tisdag 14.10 och tog då upp frågan.  Och protesterna kommer att forsätta, säger Johanna Nordblad Sirkka från Met Nuoret:

--  Vi vill lyfta frågan till högre nivå och vi kommer inte att ge upp. Det här måste finnas. Det här är på liv och död för oss! Kursen i meänkieli måste bli av!

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".