Temavecka #språkband 3.-7.11

”Jag och mitt barn pratar olika språk” #språkband

4:27 min

Har ni olika språk inom familjen? Hur påverkar det banden mellan barn och föräldrar? Vi vill höra din historia.

I många sverigefinska familjer är både finska och svenska en del av vardagen. Under temaveckan #språkband vill Sisuradio diskutera vad som händer när barn och förälder föredrar olika språk hemma.

Sisuradios nyhets- och aktualitetsproducent Hanna Paimela Lindberg utgår ifrån sin egen familjesituation när hon beskriver temaveckan.

– Jag har två småbarn som jag pratar finska med, men som svarar på svenska. Så länge diskussionen handlar om ”kan jag få bröd” eller ”kan jag få mjölk” går det bra. Men när vi börjar prata om något mer komplicerat dyker frågan upp hos mig: förstår mitt barn vad jag menar?

– Kan det till och med bli så att barnen väljer att dela med sig av och tala om svårare saker med sin pappa för att kunna greppa svaret bättre, funderar Paimela Lindberg.

Tvåspråkigheten och språkbarriärer kan även påverka relationen mellan barn och far-/morföräldrar. Om mormor bor i Finland och inte kan svenska riskerar relationen till barnbarnen försvagas eller åtminstone kompliceras, menar Hanna Paimela Lindberg.

Har ni olika språk inom familjen? Hur påverkar det banden mellan barn och föräldrar? Vi vill höra din historia. Delta i diskussionen på sociala medier under hashtaggen #språkband. 

Facebook: Sveriges Radio Sisuradio
Twitter: @SRSisuradio
Instagram: @srsisuradio
E-post: tipsasisuradio@sverigesradio.se 
Telefonsvarare: 08-784 2400