Sanna Isaksson med döttrarna Wilma och Alice, 8, samt Matilda, 4. Foto: Ramin Farzin / Sveriges Radio
Temavecka #språkband 3.-7.11

Sanna: Jag kan inte tvinga mina barn prata finska

Lyssna på finska
1:50 min

Sanna Isaksson är född i Sverige och alltid pratat finska med sina barn. För det mesta svarar barnen på svenska. Skulle jag tvinga dem att prata finska, då är det möjligt att relationen skulle ha försämrats, säger hon.

– Mina äldsta döttrar svarar på svenska men Matilda, som är fyra år kan också svara på finska ibland. Deras pappa är svensk och när han är hemma pratar vi oftast svenska.

Sanna Isaksson har tre döttrar, åttaåriga tvillingar och en fyra åring. Att hon som mamma pratar finska till barnen påverkar deras relation positivt.

– Finska är mitt hemspråk och att prata finska har varit självklart för mig. Mina föräldrar pratade alltid finska med mig. Jag tror att jag är närmare mina barn på finska än på svenska. Man förändras ju lite när man byter språk.

Att hon pratar finska hemma påverkar inte negativt på relationen med döttrarna säger hon. Enligt Sanna Isaksson beror detta på att hon aldrig tvingat barnen att prata finska.

– Även om jag vill att de kan finska så kan jag inte tvinga dem. Skulle jag tvinga, då är det möjligt att relationen skulle ha försämrats. Mina barn skulle kanske inte ha berättat eller förklarat saker för mig om jag skulle krävt att de ska göra det på finska. Jag tror inte att ett förbud hjälper. 

Har ni olika språk inom familjen? Hur påverkar det banden mellan barn och föräldrar? Vi vill höra din historia. Delta i diskussionen på sociala medier under hashtaggen #språkband. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".