Till vardags arbetar Pietu Kaipainen som musiklärare. Foto: Ramin Farzin / Sveriges Radio
Temavecka #språkband 3.-7.11

"Kommunikationen viktigast, inte språket"

Lyssna på finska
1:49 min

Trebarnspappan Pietu Kaipainen är född och uppvuxen i Sverige men har finska som sitt modersmål. Han pratar svenska med sina barn eftersom det känns mest naturligt.

– När jag fick mina barn så ville jag prata det språket som kommer naturligt. Jag ville inte tänka på det mer än så. Själv har jag under min uppväxt fått tänka så mycket på språkfrågan: när, hur och med vem ska man prata vad. Jag kände mig färdig med de tankarna. Språket ska bara komma naturligt.

Har det påverkat din relation med dina barn på något sätt?

– Jag vet inte. Det kan vara att jag är mer svensk när jag pratar svenska. På det sättet påverkas vårt förhållande. Jag hoppas naturligtvis att jag skulle kunna dra finska skämt och förmedla den finländska humorn till mina barn. Det är någonting jag inte kan göra på svenska. Alla som är tvåspråkiga förstår att humorn är annorlunda på olika språk och att språket tar fram olika sidor hos oss. Ibland hoppas jag att jag skulle kunna ge den finska sidan, att mina barn skulle kunna se och förstå den.

Har du någonsin tänkt på om det var rätt beslut?

– Ja, det har jag. Men jag vet att det som är viktigast är resultatet och kommunikationen. Inte språket. Ett färdigbyggt hus är viktigast, inte vilken hammare du använt. Det är min princip. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".