Popula Gruppfoto #språkband 7 nov 2014
Fullt hus i Populastudion ikväll. Kvällens gäster Sargit Sundström, Marko Saukko och Sanna Saukko med programledarna Erkki och Mazi. Dessutom hade vi Sargits barn William, Sanna och Janiina med, fast på bilden syns bara Janiinas hjässa.
Popula

Svårt att bli tvåspråkig när allt hänger på en förälder

Marko: Jag pratar inte finska med min son
1:49 min

I Popula möts denna kväll tre föräldrar med tre olika historier om att prata eller inte prata finska till sina barn. Alla tre har vuxit upp i Sverige och gått i sverigefinska klasser i skolan och i barndomen endast haft finsktalande kompisar. Nu är de själva föräldrar och har gjort på lite olika sätt vad gäller finskan hemma. 

Marko Saukko från Stockholm tyckte att det var självklart att prata finska till sina barn. Han tänkte att sonen skulle gå i finsk förskola och skola, men det blev inte så. Efter att han och barnens mamma skiljts när sonen var liten så övergav han finskan för att istället prata svenska.

Markos syster Sanna Saukko pratade först finska till sina barn men när de inte fick börja i finsk förskola började de svara henne på svenska och mer ty sig till pappan som pratade det språk som de behärskade bäst. Successivt övergick även Sanna till att endast prata svenska med sina barn. På senare tid har hon ändå försökt att börja prata finska igen.

Sanna menar att hon inte tidigare har varit medveten om hur viktig den finska identiteten är för henne, och både hon och Marko berättar att de heller inte riktigt har varit medvetna om hur mycket som krävts av dem för att barnen faktiskt ska lära sig språket.

För Sargit Sundström har besluten kring språket varit mer okomplicerade.

– Jag vägrar läsa sagor på något annat språk än finska, säger hon.

Hon upplever ändå att hennes egen insats inte räcker till. Trots att hon konsekvent har pratat finska med sina barn så svarar de henne idag nästan alltid på svenska. Hon har därför försökt att få finsk förskola till barnen, men det har inte varit möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".