Kuva hakaristista
1 av 3
Foto: Johnny Söderberg / Flickr / CC BY-NC-SA 2.0
Hur det är att vara aktivist i Finland? Feministiska rapparen Mercedes Bentso och antirasistiska aktivisten Maryan Adbulkarim gästar Popula. Foto: Maziar Farzin.
2 av 3
Hur det är att vara aktivist i Finland? Antirasistiska aktivisten Maryan Adbulkarim och feministiska rapparen Mercedes Bentso gästar Popula. Foto: Maziar Farzin.
Popula

Aktivister i uppförsbacke?

Lyssna på hela samtalet
33 min

Nyligen spreds nyheten att finska högstadiekillar utmärker sig internationellt i sin negativa inställning mot invandrare. Maryan Abdulkarim och Linda-Maria Roine uppmärksammar på var sitt sätt rasism och sexism i Finland, en genom politisk aktivism och den andra genom musik. I fredagens Popula pratar vi om finsk aktivism.

Maryan Abdulkarim och Linda-Maria Roine aka Mercedes Bentso är inte rädda för att vara kontroversiella. De två verkar på olika områden, en i en intellektuell miljö och den andra i musikvärlden, men båda behandlar de orättvisor de ser i sin omgivning.

Abdulkarim har kanske mest blivit känd genom sina hårda uttalanden om att Finland är och alltid har varit ett rasistiskt land. Hon har startat en antirasistisk organisation och blivit en talesperson för den antirasistiska rörelsen i landet. 

Roine rappar brutalt ärligt om missbruk, destruktiva relationer och utanförskap - allt detta saker som hon upplevt själv.

I veckans Popula pratar vi om hur det är att aktivist i Finland. 

Popula kl 18:10-19:00 i P4. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".