Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Anna Burén/SR
Foto: Anna Burén/SR
Popula kl 18:10-19:00 i P4.

Krönika: Vi går mot en kall vinter

"Sparpaketen avlöser varandra"
3:13 min

Samhället håller på att göras om på båda sidor om Östersjön och ingen vet vart vi är på väg. Vi går mot en kall vinter. Det kommer att vara mörkt fram till april. Då är det är riksdagsval i Finland och dags för nya tider, men vad som händer sen vet ingen, menar Julia Wiræus i sin krönika. 

Finanskris

November. Det är mörkt när jag vaknar och gatubelysningen är på när jag kommer hem på kvällen. En grå hinna ligger över stan. Varslen duggar tätt och krigsrubriker varnar för framtiden. Det är dystert och det inte bara årstiden. Det är tiden. Det kommer upp vem jag än pratar med. Min yogalärare sa häromdagen att hon under sina nio år i branschen aldrig haft så få elever som nu. Det är finanskrisen fortsatte hon, folk har inte råd. Jag har vänner som handlar mat på kredit. Jag hör om allt fler som börjar tappa hoppet om att få ett vettigt jobb.

Social otrygghet

Det går inte att missa att Finland befinner sig i en lågkonjunktur, även om det är inte är som på nittiotalet. Då flöt den finska marken fritt, många liv rasade ihop. Familjer blev skuldsatta. Personliga tragedier följde efter otaliga konkurser. De välfärdsresurser som försvann kom aldrig tillbaka. Nu är det mer smygande, som om den sociala tryggheten bara gäller några. Då var det ett epokskifte i den finska välfärden, precis som det varit i Sverige under de senaste åren. Tusentals människor har blivit utförsäkrade. Skola, vård och omsorg bedrivs numera till stora delar i privat regi, vilket ofta väcker frågor i Finland.

Svenska modellen anses extrem

Hur kan vem som helst utan pedagogisk utbildning öppna en skola i Sverige? Hur kan skolkoncerner som drivs med statliga pengar plötsligt gå i konkurs? Jag har svårt att svara på frågor om varför det blivit som det blivit, men har förstått att den svenska modellen anses extrem. När jag berättar att bostadsbristen i Stockholm behöver en jättesatsning som liknar sextiotalets miljonprogram, tystnar många. Det gör de också när jag berättar om vinsterna som privatpersoner gjorde när hyresrätter, vårdcentraler och förskolor såldes ut till vrakpriser. Några var vinnare i den stora utförsäljningsboomen, men många fler var förlorare.  

Sparpaketen avlöser varandra

Sverige har tidigare setts som en dynamisk föregångare, men nu har Sverige också blivit ett skräckexempel om hur man inte vill att välfärden och framförallt skolan ska se ut. Samtidigt gör den finländska finanskrisen att det inte är en munter vinter vi går mot. Sparpaketen avlöser varandra och den sociala tryggheten kommer att minska även här. Den tidigare finansministern Anders Borg ska bli konsult åt den finländska regeringen. ”Hoppas han inte rör skolan” skrev en bekant på Facebook. Jag håller med, även om det inte går att jämföra två länder med helt olika bildningstraditioner och utbildningssystem. ”Det måste skrivas om det svenska välfärdshaveriet så att samma sak inte händer här”, sa en vän när vi senast bastade tillsammans.

Kall och mörk vinter

Oron finns där, för samhället håller på att göras om på båda sidor om Östersjön och ingen vet vart vi är på väg. Vi går mot en kall vinter. Det kommer att vara mörkt fram till april. Då är det är riksdagsval i Finland och dags för nya tider, men vad som händer sen vet ingen. 

Relaterat

Mer om Popula

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".