Maryan Abdulkarim och Mercedes Bentso (Linda-Maria Roine). Foto: Maziar Farzin.
1 av 2
Maryan Abdulkarim och Mercedes Bentso (Linda-Maria Roine). Foto: Maziar Farzin.
Mercedes Bentso, Maryan Adbulkarim, Helena Huhta, Maziar Farzin.
2 av 2
Hur det är att vara aktivist i Finland? Feministiska rapparen Mercedes Bentso och antirasistiska aktivisten Maryan Adbulkarim gästar Popula.
Popula

"Aktivismen kommer ur barndomens upplevelser av orättvisor"

Lyssna på finska
2:11 min

Linda-Maria Roine och Maryan Abdulkarim upplevde orättvisor redan som barn. Idag är båda engagerade för samhällsförändring.

Linda-Maria Roine, även känd som rapparen Mercedes Bentso, berättar att hennes aktivism har sin rot i att hon redan som mycket liten upptäckte att vissa barn gick på ridträning och hade föräldrar med jobb och bil, medan andra som hon själv levde under mycket knapra förhållanden. Hon blev mobbad i skolan och hamnade till slut i missbruk som en utväg ur alla problem.

– I tonåren hamnade jag i dåligt sällskap. Jag upptäckte att det fanns fler som hade drivits till samma sits av samma skäl. De hade så att säga blivit utdrivna ur samhället, aldrig känt sig likvärdiga med alla andra utan som sämre människor, säger hon.

Maryan Abdulkarims engagemang bottnar i tidiga upplevelser av rasism. Ett av hennes tidiga minnen är när killar med rakade skallar krossade fönstrena till familjens hem.

– Ur det föds ett behov av att göra något. Man kan inte bara rycka på axlarna och säga att man inte kan göra något åt saken. Sanningen är att var och en av oss visst kan göra något. Samhället består av individer och det är vi som har byggt upp maktstrukturerna. Vi kan också riva ner dem, menar Abdulkarim.

Relaterat

Mer om Popula

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".