Foto: Helena Huhta
1 av 2
De tusen sorgliga sångernas land. Programledarna Erkki och Maija med sin gäst, musikern Viktor Littmarck. Foto: Helena Huhta
Erkki och Maija i Popula-studion
2 av 2
Erkki och Maija i Popula-studion
Popula

De tusen sorgliga sångernas land

Finlands nittiosjunde självständighetsdag infaller på lördag - ett ypperligt tillfälle för Popula att dyka ner i något av det finskaste som finns, nämligen den melankoliska finska musiken. Mörkt och dystert, tycker vissa. Vemodigt, känslofyllt och helande, säger andra.

Är den finska musiken särskilt melankolisk eller är det bara en fördom? Vad berättar texterna om folksjälen? Är det moll eller dur som gäller? Och är sverigefinnarna lika mollstämda som de på andra sidan vattnet eller har decennier av ABBA-bearbetning satt sina spår? 

Programledarna Erkki och Maija ska tillsammans med sin gäst, musikern Viktor Littmarck, agera självutnämnd expertpanel och reda ut begreppen. Viktor är orkesterledare i Darya & Månskensorkestern och syns även i filmsuccén "Ingen riktig finne".

I veckans krönika från Helsingfors hör vi Ylva Larsdotters åsikt om det årliga tv-sända självständighetspartyt på presidentens slott. "Jag kan inte låta bli att tycka att det är en mördande tråkig tillställning, glamourfaktorn till trots", tycker hon.

Relaterat

Mer om Finnblicken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".