manhattan
Popula

Krönika: Finskt rågbröd till Sverige via New York?

"Svenskar följer nervöst allt som händer på andra sidan Atlanten"
2:50 min

I USA har finländaren Simo Kuusisto gjort succé med sina finska rågbröd på Manhattan. Kanske kommer rågrevolutionen till Sverige via New York. Det känns som om svenskar nervöst följer allt som händer på andra sidan Atlanten, men har svårt att anamma det som sker på närmare håll – särskilt när det kommer från öst.

Finns det NORMAL pizza i Finland?

Finns det nått ni saknar när ni handlar mat eller finns allt? Det var en kvinna som nyligen ställde frågan i Facebookgruppen svenskar i Helsingfors. Kommentarerna flödade. Ostkaka, Kvibille gräddost, bruna bönor och 88:ans glass. Å så snus såklart. Sverige är ju ensamt om att ha specialtillstånd för alla former av muntobak inom EU. Länge fanns det särskilda kiosker man kunde gå till för att köpa den malda tobaken under disken. Andra importerade den från Sverige. Snuslangarna blev till slut så kända att razzior satte stopp för underbordet-verksamheten. Å när två brandmän i Jakobstad dömdes för snussmuggling år 2008 verkade verksamheten minska radikalt.  

Kvinnan i Facebookgruppen fortsatte fråga om det finns ädelost på tub, tassimokaffe, falukorv och NORMAL pizza i Finland. Normal var skrivet med stora bokstäver. Det lät som om hon kommit till Sibirien. Hon fick vänliga tips om att kolla in varuhuset Stockmann och någon upplyste henne om att pizzan i Sverige också skiljer sig åt från en restaurang till en annan. Jag undrade i min tysthet när svenskarna fått patent på vad som är en standardpizza.

Mamma hamstrade mat

Ändå finns det mycket som jag alltid saknar när jag inte är i Sverige och det finns mycket jag saknar när jag inte är i Finland. Så har det varit ändå sedan jag var barn. Hela familjen, men kanske mest min mamma, hamstrade när vi tog båten över Östersjön. Karelska piroger, salmiak, Fazers gröna kulor och mörkt rågbröd. Pascha och memma under påsken och rotfruktslådor kring jul. Det knapriga rågbrödet var kanske ändå det allra viktigaste och så är det fortfarande. 

Torkade rågbrödschips i olika smaker är min senaste upptäckt. Det hör antagligen ihop med en allmän hälsohets där folk räknar kalorier och därför vill ha nyttiga chips. I USA har finländaren Simo Kuusisto gjort succé med sina finska rågbröd på Manhattan. Kanske kommer rågrevolutionen till Sverige via New York. Det känns som om svenskar nervöst följer allt som händer på andra sidan Atlanten, men har svårt att anamma det som sker på närmare håll – särskilt när det kommer från öst.

Rågbrödsabstinens

Min sverigefinska kompis Meri hyllar den finska smältosten Koskenlaskija – som hon använder till såser, soppor, bakning, piroger och lasagne. De finska råvarorna har också satt sina spår i mig. Jag kan få rågbrödsabstinens. Jag drömmer om lingongröt och karelska piroger så fort det inte finns i min närhet. Mitt kylskåp och mina matcravings visar kanske mer än något annat vem jag är och var jag kommer ifrån. Å då spelar det ingen roll var jag reser eller flyttar. Den finska maten har bitit sig fast.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".