Johanna Nordblad Sirkka. Kuva/Foto: Privat
1 av 2
Johanna Nordblad Sirkka. Kuva/Foto: Privat
Han har rakat huvud.
2 av 2
Björn Söder. Foto: TT.
Finnblicken

Unga tornedalingar: Vi behöver inte Björn Söders acceptans

"Det är helt sjukt att de säger sig acceptera oss"
1:54 min

Sverigedemokraten, Björn Söders uttalanden om nationella minoriteter har väckt starka reaktioner. I Dagens Nyheter hävdade Söder bland annat att samer och tornedalingar inte hör till samma nation som svenskar och att för många nationer inom en stat kan orsaka problem.

Johanna Nordblad Sirkka som är vice ordförande för Met Nuoret, de unga tornedalingarnas förbund, stör sig på att Björn Söder säger sig acceptera tornedalingar.

– Det är helt sjukt att de säger sig acceptera oss. Vi behöver inte deras acceptans. Vi vet vilka vi är och vad vi inte är. Jag är hundra procent svensk och hundra procent sverigefinne.

”Nationella minoritetsgrupper är inte problematiska”

Heikki Klaavuniemi, sverigedemokraternas regionsråd i Västra Götaland, anser att uppståndelsen kring Björn Söders uttalanden är överdriven. Han ser de nationella minoriteterna som en del av det svenska samhället.

– Enda anledningen till att de nämns i artikeln är att de är grupper som inte är problematiska i det svenska samhället. De nationella minoriteterna finns med som positiva exempel på grupper som fungerar.

Betyder det att det, enligt SD, finns andra grupper som inte fungerar i Sverige?

– Ja, det gör det, mer vill jag inte säga om den saken. Folk förstår säkert vad det handlar om. Jag vill inte sätta grupper mot varandra, avslutar Heikki Klaavuniemi.

Björn Söder (SD) bemötte kritiken i Aktuellt i måndags. Läs mer här

Här kan du lyssna på fler reaktioner på Björn Söders uttalanden: 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".