Maskrosbarn-esitys Helsingborgissa. Kuva: Sanna-Leena Rinne/SR
Foto:: Sanna-Leena Rinne/SR
Finnblicken

Maskrosbarn: Dans om barn som far illa

Egna erfarenheter bakom föreställningen
6:07 min

Svåra frågor kan behandlas med hjälp av dans och musik. Dansgruppen Dandelion vill rikta blickarna mot barn som växer upp under svåra förhållanden. I föreställningen Maskrosbarn varvas den fysiska dansen med att dansarna läser upp självmordsstatistik och upprepar stärkande slagord.

Dandelion består av tre kvinnor; två professionella dansare och en DJ som med hjälp av dans och musik vill berätta om barns verklighet. Dandelion är smörblomma på finska men i det svenska språket används begreppet maskrosbarn om barn som kommer från dåliga förhållanden. 

Egna erfarenheter bakom föreställningen

Dansförställningen Maskrosbarn hade premiär i början av december i Helsingborg och en fortsättning lovas efter årsskiftet.

– Idén till föreställningen föddes när vi träffades i dansskolan och kom på att vi var intresserade av samma frågor. Vi ville starta en crew, eller en grupp som kunde bearbeta det här ämnet med hjälp av dans och musik. Ämnet är ständigt aktuellt och ligger oss själva nära genom våra personliga erfarenheter, berättar breakdansaren, Ramona Panula.

Till dansen och musiken har en grafiker från England designat bilder som under föreställningen projiceras på väggar och på dansarna. Ramona kommer själv från Finland, den andra dansaren i gruppen från Sverige och DJ:n från Danmark. Den internationella konstellationens samarbete har fungerat väl, trots de långa avstånden.

– Det har varit ett riktigt pusslande att få ihop helheten, skrattar Ramona.

Lätt att prata om känslor genom dans

Det kan vara svårt att prata om tunga frågor, men konst kan användas som medel till att få fram budskapet på ett lättare sätt. Enligt Ramona känns breakdance och hip hop som naturliga sätt att kommunicera om barn som mår dåligt hemma.

– Hip hop kommer ursprungligen från gatan. Barn som växer upp under tuffa förhållanden har hittat ett gemensamt språk, och dansen har blivit ett alternativ till att gå med i gäng, berättar hon.

I föreställningen varvas den fysiska dansen med att dansarna läser upp självmordsstatistik och upprepar stärkande slagord.

– Ungdomarna är vår framtid, menar Ramona. Man måste kunna prata öppet om de här frågorna och samhället måste ta tag i de här problemen på riktigt. Det är lätt att glömma att ungdomarna med tiden blir vuxna som även de behöver omsorg. Ingen får lämnas i sticket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".