Presidentti Sauli Niinistö ja Kari Lumikero. Kuva/Foto: Aki Blomberg
Finlands president Sauli Niinistö och Kari Lumikero. Kuva/Foto: Aki Blomberg
Finnblicken

Finlands president Niinistö: Jag överlevde tsunamin

"Jag föll från en elstolpe ner i en avloppsbrunn" (lyssna på finska)
14 min

Idag på Annandag jul blir det tio år sedan tsunamin i Asien krävde närmare 300 000 dödsoffer. 543 svenskar och 179 finländare omkom på semesterorter i Thailand. Mitt i naturkatastrofen fanns också Europeiska investeringsbankens dåvarande vice generaldirektör Sauli Niinistö, som har gett sin enda intervju om händelserna till journalisten Kari Lumikero.

Det var morgon på Annandag jul som Finlands framtida president tillsammans med andra turister förundrades över ett märkligt naturfenomen: hela stranden i Khao Lak tömdes på havsvatten.

– Man undrade ju vad som var på gång. Som den jurist jag är, drog jag slutsatsen att om vattnet har försvunnit så lär det komma tillbaka – och det fort. Då blir det bråttom. 

En enorm vattenmassa närmade sig snabbt med öronbedövande dån. Niinistö rusade bakom hotellet med sina två söner. Hotellets väggar fick ta emot tsunamins första och mest kraftiga slag och byggnaden förstördes helt.

– Vattnet forsade fram på båda sidorna av byggnaden och drog med sig möbler och även hotellarbetare sveptes med i vågorna.   

En elstolpe räddade livet

Nu förstod familjen Niinistö att de befann sig i livsfara. En elstolpe i närheten såg ut att vara den sista räddningen.

Familjen simmade fram till den. De klamrade sig fast vid elstolpen och klättrade upp med de stigande vattenmassorna under sig. Till familjens stora besvikelse var dramat inte över än – vattenytan sjönk för att sedan stiga igen. Och detta upprepades gång på gång.   

– Vi höll oss fast med näbbar och klor. Det var kämpigt. Tidsuppfattningen försvann. Efteråt har jag uppskattat att det kan ha pågått mellan en till två timmar.

– När något helt obegripligt sker, så börjar man att fundera på var gränsen till vad som kan hända går?  Finns det en gräns överhuvudtaget? Kan vattnet nu stiga så mycket att inte ens stolpen räcker till?

Till slut drog sig havsvattnet tillbaka. Finlands framtida president berättar att han, på väg ner från stolpen, föll ner i en avloppsbrunn. Familjen klarade sig med ytliga skråmor och blev omplåstrade på det närliggande Taku Pan sjukhuset. Dagen efter blev de hämtade av ett militärplan. Gruppen på tio finländare flögs till Bangkok och därifrån fortsatte resan till Helsingfors med ett av Finnairs reguljärplan.

Niinistö berättar att han har återhämtat sig väl från de omskakande händelserna och att han idag inte alls tänker så mycket på tsunamin.  

– Ens perspektiv vidgas när man förstår hur slumpmässigt livet egentligen är. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".