Person som går på gata med julkassar. Julklappar för inslagning på bord. Foto och Montage: Sveriges Radio.
Foto och Montage: Sveriges Radio.
Popula

Krönika: Jag har fått nog av prylar

Krönika av Ylva Larsdotter
2:58 min

Häromdagen tog jag metron till köpcentrumet Östra Centrum, Itis i Helsingfors, men vände i dörren. Jag har fått nog av kommers, frosseri i mat, dryck, prylar. I år sätter jag tid tillsammans med familj och vänner högst på önskelistan. Låt oss sätta oss ned och ta varandra i hand, lyssna och skratta tillsammans. 

Jag har fått nog

Det är inte min favorithögtid på året, har faktiskt alltid tyckt mer om påsken. När jag har möjlighet flyr jag helst fältet till ett varmt land, gärna långt ifrån jultomtar och morotslådor. I år har jag inte ens druckit glögi eller ätit några julstjärnor, ni vet smördegskakorna med plommonsylt och florsocker. Det finns nog tid till det ännu. Och säkert ska jag få ihop en plåt med lussebullar. 

Det har varit en ovanligt varm höst i Finland i år, men också mörk. Det är inte bara solen som lyser med sin frånvaro. Det ekonomiska läget är kärvare än på länge, krig och fattigdom är ett verkligt hot och vardag för medmänniskor inte långt ifrån oss. 

Häromdagen tog jag metron till köpcentrumet Östra Centrum, Itis i Helsingfors, men vände i dörren. Jag har fått nog av kommers, frosseri i mat, dryck, prylar. I år sätter jag tid tillsammans med familj och vänner högst på önskelistan. Låt oss sätta oss ned och ta varandra i hand, lyssna och skratta tillsammans. 

Julfred - en fin finsk tradition

En finsk tradition jag uppskattar väldigt mycket är att man utlyser julfred i Finland. Jag vet faktiskt inte att man gör det någon annanstans. För några år sedan stod jag på Gamla Stortorget i Åbo och tog del av den – för det är i Åbo som man utlyser den och Åbo är ju Finlands julstad nummer ett, i alla fall enligt Åboborna själva. Julfreden, som har mycket gamla anor, betyder att var och en ska vara skyddad till kropp och själ, men också att man inte ska frossa, supa, vara våldsam eller uppträda otrevligt under julhelgen. 

Och visst var staden vacker, när eftermiddagen gick mot skymning och lamporna tindrade i träden vid Aura å. På hemvägen gick jag förbi Domkyrkan och stannade framför statyn av generalguvernören Per Brahe (1602-1680) “Jag var med landet och landet med mig väl” var hans motto, då när Sverige och Finland var ett och samma land på 1600-talet. 

Låt oss fira en nykter jul

Just nu pågår kampanjen En nykter jul för barnens skull 2014, Anna lapselle raitis joulu 2014, som uppmanar till att dricka måttligt med alkohol och inte supa sönder julen. Min kompis Anna berättar hur hon fasade när hon var liten. Det hon minns är inte julklapparna, den varma stämningen eller julmaten utan hur hon satt tillsammans med sina syskon och kusiner i ett separat rum medan de vuxna blev fullare och fullare och argare och argare i vardagsrummet. Ringde det på dörren var det inte jultomten utan grannarna eller polisen. 

Så låt oss fira en nykter men också stress-och kommersfri jul- inte bara för barnens och våra medmänniskors skull utan också för vår egen skull. 

Med dessa ord önskar jag er alla en riktig god och fridfull jul från Helsingfors. 

Relaterat

Mer om Popula

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".