Delad bild: Flicka läser samt böcker. Foto: TT.
1 av 2
Foto: TT.
Ylva Larsdotter. Foto: Patrik Lustig
2 av 2
Ylva Larsdotter. Foto: Patrik Lustig
Popula

Krönika: Alternativa boktitlar blev en Facebooksuccé

"Värmer mitt bibliotekariehjärta"
3:17 min

Pappersboken lever och frodas i allra högsta grad i Finland. Ett tecken på detta är Facebook-evenemanget Vaihtoehtoinen juonitiivistelmä som blivit omåttligt populärt. 

Ju galnare - desto bättre

Har du läst Pilarit, Ken Folletts historik om busringningar? Förutom en gedigen genomgång i denna ädla konst får du tips om hur en lyckad busringning ska utföras får jag veta, då jag läser bokens sammanfattning. Och visste du förresten att allas vår Tolkien också har skrivit en saga om ett särskilt tampongmärke – OB eli sinne ja takaisin heter den. Pelle Svanslös har förresten blivit vuxen och spetsar numera grädden med vodka då han går på tivoli i Eka pöhnä Tivolissa. Spoilervarning: Det slutar med kaos och katastrof för Pelle…

Det här är bara några exempel på alla de tusentals alternativa boktitlar som publicerats på Facebook-evenemanget Vaihtoehtoinen juonitiivistelmä. Det hela går ut på att man tar bort en eller ett par bokstäver ur originaltiteln och om man vill också i författarens namn. Voilá – en helt ny bok har fötts. Ingen rappakalja är tillåten utan det måste vara ett riktig ord eller mening.

Sen tar man ett foto på den “nya” boken och skriver en sammanfattning av handlingen och publicerar på evenemanget. Just exemplet med Pelle Svanslös har i skrivandets stund över 1700 tummen upp.

Det hela har bara pågått sedan årsskiftet men blivit omåttligt populärt. Över 56 000 är anmälda och hela tiden laddas nya pärmbilder upp. Riktlinjerna är att man inte ska retas för mycket med originalförfattaren eller väcka anstöt. Med det i åtanke är det bara att sätta igång och skapa nya berättelser, nya titlar.

Värmer mitt bibliotekariehjärta

Såklart är det inte första gången det görs. Leken att hitta nya ord ur befintliga ord har antagligen gjorts långt innan Hedenhös men varför det har blivit så enormt populärt just nu i Finland och varför just med böcker? Initiativtagarna ger inga svar på Facebook, men antagligen är det ringar på vatteneffekten plus att idén är genial i sin enkelhet och lekfullhet.

Det finns en väldig positivitet och skaparanda i det här evenemanget, som pågår fram till slutet av april. Det är så enkelt och samtidigt skapar människor något nytt ur något befintligt. Virtuell bookcycling om man så vill. Sen slår det faktiskt ett slag för pappersboken och läsning, vilket värmer mitt bibliotekariehjärta. Jag är en varm förespråkare för just pappersboken och tror inte alls att den kommer att försvinna. Uppenbarligen lever och frodas pappersboken i allra högsta grad.

Det skulle inte alls bli samma sak med e-böcker eller foton på någons padda eller ännu värre - en skärmdump på en e-bok.

Fantasin tar aldrig slut

Nu får vi ta del av olika bokomslag, olika former och fäger. Som bonus – om man kan klura ut orginaltiteln- får man en massa bra boktips! Psst...spring till närmaste bibba och låna. Det här visar att berättelserna aldrig tar slut!  Att fantasin aldrig tar slut och det är precis så det ska vara.

Om jag har lagt upp någon egen bok ännu? Jag håller boken Ayurveda Kasvisruokien Keittokirja i min hand (nytt år, nya löften, ja ni vet) och funderar och funderar på en alternativ titel. Nåt med aviokeitto kanske...? Handlingen då? Ett bröllop som tar en ände med förskräckelse. Ja ni hör hur det funkar.

Så det är bara att gå fram till bokhyllan och sätta igång. Förresten skulle jag på riktigt vilja läsa boken om busringingarnas historia för det måste ju finnas en sån också. För när skedde egentligen den allra första busringningen?

Relaterat

Mer om Popula

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".