Suomen passi
Finland funderar på att utesluta dubbelmedborgare från vissa statliga ämbeten. Foto: Pete / Flickr / CC BY 2.0
Finnblicken

Finland funderar på stramare regler för dubbelmedborgare

"Kan man vara lojal mot flera hemländer samtidigt?" (på finska)
1:39 min

I Finland diskuteras huruvida rättigheter för dubbelmedborgare bör begränsas. Bland annat skulle en del höga poster inte finnas tillgängliga för personer med dubbelt medborgarskap. 

"Kan innebära en lojalitetsrisk"

Det åtstramade utrikespolitiska läget och terrorhotet har fått beslutsfattare i Finland att fundera kring riskerna med dubbelt medborgarskap.

– Frågan är om en person som innehar ett pass i flera länder kan innebära en lojalitetsrisk om han arbetar inom staten. Kan man vara lojal mot flera hemländer samtidigt? Frågar sig Päivi Nerg, kanslichef för Finlands inrikesdepartement.

Redan i höstas tog Finlands president Sauli Niinistö initiativet till att begära en utredning om frågan. En gemensam arbetsgrupp bestående av flera departement börjar i nästa vecka fundera kring vilka ämbeten som dubbla medborgare bör uteslutas ifrån.

– I praktiken handlar det om tjänster inom utrikesdepartementet, polisförvaltningen, försvarsmakten, gränsbevakningen och domarämbeten, säger kanslichef Päivi Nerg.

60 000 har dubbelt medborgarskap

Arbetsgruppen har i uppgift att lokalisera tjänsterna där en lojalitetsrisk finns och även fundera kring vilka lagändringar som krävs för att tjänsterna endast ska finnas tillgängliga för personer med endast finskt medborgarskap.

Finland tillät dubbelt medborgarskap år 2003. I nuläget uppskattas andelen dubbelmedborgare i Finland till omkring 60 000. Den största gruppen är medborgare med finska och ryska pass, den näst största gruppen har medborgarskap i Finland och Somalia.

Arbetsgruppen som utreder frågan om dubbelmedborgare börjar sitt arbete i nästa vecka. 

Relaterat

Mer om Finnblicken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".