Foto: Giacomo Petronio / Flickr / CC BY-NC-SA 2.0
Foto: Giacomo Petronio / Flickr / CC BY-NC-SA 2.0
Finnblicken

Finska ungdomar vill jobba i Sverige

"Arbetssituationen i Finland är oerhört tuff för ungdomar"
1:40 min

Allt fler finska ungdomar intresserar sig för det svenska språket.  Då arbetssituationen för unga i Finland är svår, hoppas många på att kunskaper i svenska ska öppna upp för nya möjligheter på den svenska arbetsmarknaden. 

Kjell Skoglund, VD:n för finsk-svenska handelskammaren tror att Finlands svaga ekonomiska situation har lett till ett ökat intresset för det svenska språket.

– När jag har föreläst på olika universitet om handel och nordiskt samarbete, har jag märkt  att unga finnar idag är mer intresserade av det svenska språket än de var för 10-15 år sedan, berättar han. Arbetssituationen i Finland är oerhört tuff för ungdomar och därför siktar de istället på arbetsmarknaden i Sverige eller i Norge. Det leder till att ungdomar gärna vill lära sig svenska, särskilt när de befinner sig i slutskedet av sina studier. 

Finlands ekonomiska läge är svagt i jämförelse med Sveriges. Vad bör Finland göra för att rätta till detta?

– Problemet i Finland är de höga kostnaderna för att ha anställda. Bland annat är lönerna för höga. Och så tror vi att vi är flitiga och arbetar hårt, fast verkligheten egentligen är den motsatta. Vi arbetar mycket mindre än amerikaner, indier och européer i överlag. Vi måste se till att få den offentliga sektorn i balans.

Relaterat

Mer om Finnblicken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".