Akut havandeskapsförgiftning är en ovanlig sjukdom Foto: J.K. Califf/https://flic.kr/p/5pDvso (CC BY-SA 2.0)
1 av 2
Akut havandeskapsförgiftning är en ovanlig sjukdom. Foto: J.K. Califf/https://flic.kr/p/5pDvso (CC BY-SA 2.0)
En akut havandeskapsförgiftning försatte Katarina i koma
2 av 2
En akut havandeskapsförgiftning försatte Katarina i koma
Finnblicken

Gravid fitnessinstruktör hamnade i koma

”Vad har hänt med min bebis?”
5:50 min

Katarina Ahlboms veckor var fyllda av jobb som fitness- och spinninginstruktör. Med en akut havandeskapsförgiftning fick det aktiva livet ett tvärstopp. Hon försattes i konstgjord koma i sex veckor. När hon vaknade ur den, upptäckte hon att kroppens vänstra del var förlamad.

Allt var ett enda kaos

Katarina hölls i en konstgjord koma i sex veckor eftersom trycket inne i hjärnan var för högt. Hon kunde inte väckas innan, eftersom varje väckningsförsök ledde till att trycket inne i hjärnan ökade och hennes tillstånd förvärrades.

När Katarina till slut vaknade ur koman, dröjde det ett tag innan hon kunde prata igen. Det tog tre till fyra veckor innan hon med hjälp av stark medicinering av morfin och antibiotika kunde på riktigt kommunicera med andra människor igen.  

Vad har hänt med min bebis?

Katarina Ahlbom hade varit gravid, när hon sex veckor tidigare hade förlorat medvetandet. När hon vaknade upptäckte hon att gravidmagen var borta. ”Vad har hänt med min bebis?” var Katarinas första tanke. Läkarna berättade att de hade varit tvungna att utföra ett akut kejsarsnitt, men att barnet var oskatt.

Ett liv som rullstolsbunden

Läkaren var övertygad om att Katarina aldrig mer skulle kunna gå igen, berättar Katarina. En annan person hade kunnat bli nedslagen av detta, men för Katarina blev läkarens ord en utmaning. Hon skulle visa läkaren att hon minsann skulle gå igen. Och det gjorde hon också.

Barnen - en motivation

Katarina var van vid fysisk träning, och hon berättar att hennes muskelminne spelade en stor roll i rehabiliteringen. Även barnen var  en stor källa till motivation under tillfrisknandeprocessen. Efter att ha suttit i rullstol i sex månader fick hon nog.  

Nu går hon på sjukgymnastik fem dagar i veckan, där hon förutom de stora muskelgrupperna tränar finmotorik och handens små muskler.

Trots allt som har hänt, är Katarina Ahlbom tacksam över att rehabiliteringen har gått så snabbt, och hon är fast besluten om att återhämta sig helt från förlamningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".