Fredrik Brusi, Aida Parkkinen, Maziar Farzin och Maija Waris. Foto: Helena Huhta
Fredrik Brusi, Aida Parkkinen, Maziar Farzin och Maija Waris. Foto: Helena Huhta
Popula

"Utsträckta händer mellan svenska judar och muslimer"

Fredrik Brusi: Det finns en vilja att mötas
1:32 min

Enligt den muslimska antropologen Fredrik Brusi finns det en vilja att mötas mellan svenska judar och muslimer. Aida Parkkinen, även hon sverigefinsk muslim, tror att dåden i Paris kan leda till mer samarbete mellan de två grupperna i Sverige.

I samband med terroristattackerna i Paris mot satirtidningen Charlie Hebdo dödades även fyra judiska fransmän av en islamistisk gärningsman.

Det finns en rädsla för att islamofobin i Sverige ska öka som en följd av händelserna. Vi frågar de sverigefinska muslimerna Fredrik Brusi och Aida Parkkinen om de tror att attacken mot kosherbutiken kan försämra relationen mellan svenska judar och muslimer.

– Det finns ingen anledning till att ha en fiendskap mellan judar och muslimer. Jag tycker att jag ser fler utsträckta händer mellan muslimer och judar i Sverige än man tror eller ser, säger Brusi.

Aida Parkkinen tror att händelserna till och med kan leda till att svenska judar och muslimer jobbar ännu närmare varandra i framtiden.

Relaterat

Mer om Popula

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".