Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Finnblicken

Polisen stormade barnfamiljs hem med dragna vapen

Publicerat måndag 19 januari 2015 kl 16.16
Lyssna på finska
(11 min)
Erja Malla. Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.
1 av 2
Erja Malla. Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.
Airsoft- eli muovikuula-aseita. Foto: ⣫⣤⣇⣤/Flickr.com (CC BY-NC-SA 2.0)
2 av 2
Vapnen som insatsstyrkan hittade var leksaker, så kallade soft-airvapen. Foto: ⣫⣤⣇⣤/Flickr.com (CC BY-NC-SA 2.0)

Polisen stormade förskolläraren Erja Mallas hem i jakt på vapen. I lägenheten fanns vid tidpunkten endast familjens 17-åriga dotter och hennes kompis. Vapnen som insatsstyrkan hittade var leksaker, så kallade soft-airvapen. Familjen har JO-anmält polisen. 

Förstod inte att de beväpnade männen var poliser

Den 17-åriga dottern var hemma i lägenheten i Eskilstunastadsdelen Årby med en kompis när beväpnad polis stormade in. Hon förstod först inte att de beväpnade männen som hade tagit sig in var polisens insatsstyrka.

Dottern och vännen hölls kvar i dotterns rum utan att få röra telefon eller dator medan polisen sökte igenom lägenheten. De två fick först heller ingen information av den vaktande polisen om anledningen till insatsen.

Familjen har JO-anmält polisen

– Polisen har nog andra sätt att undersöka folks hem om de bara vill, säger Erja Malla som misstänker att framförallt hennes man Jamal Mallas libanesiska ursprung är orsaken till vad hon beskriver som en överdriven aktion.

Familjen har anmält händelsen till Justitieombudsmannen (JO).

– De hade inte gjort tillräcklig bakgrundskoll. Vi har tidigare haft inbrott hemma och polisen borde ha dokumentation om leksaksvapnen. Ett av vapnen togs efter inbrottet till och med till polisstationen för sökning av fingeravtryck från inbrottstjuvarna, berättar Erja.

Polisen tillbakavisar kritiken

Staffan Grenehammar vid Eskilstunapolisen anser att man handlat rätt rent juridiskt trots att inga vapen hittades.

För att åklagare ska godkänna en husrannsakan måste väl grundade misstankar finnas om brott som ger fängelse. Olagligt innehav av vapen kan ge fängelse och enligt Grenehammar fanns även väl grundade misstankar om att vapen fanns i hemmet.

Årby har av polisen tidigare pekats ut som ett område med stora problem med kriminella nätverk.

– Inte alla som bor i Årby är kriminella och alla som heter Jamal är inte heller terrorister, säger Erja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".