Elina ja Mohammed
Elina Blomberg, Mohammed ja Rita. Foto: Heidi Herrmann/SR
Finnblicken

Mohammed tvingades tillbaka till krigets Syrien - gravid särbo väntade på honom i Stockholm

Lyssna på intervjun med Mohammed och Elina (på finska).
6:34 min

Syriska Mohammed flydde från krigsdrabbade Syrien till Jordanien, där han träffade Elina Blomberg från Stockholm. Paret väntade snart en baby. Men Mohammeds resa till ett liv i trygghet blev farlig.

Mohammed och Elina bestämde sig för att flytta från Jordanien till Sverige. Alla Mohammeds papper gjordes i ordning. Sverige gav honom inresetillstånd. Elina åkte i förväg och Mohammed skulle komma till Stockholm i juli 2014. Men när han åkte till flygplatsen i Jordanien, sade polismyndigheterna nej. Enligt dem reste Mohammed med falskt pass.

Efter att polismyndigheterna kört honom från ett fängelse till ett annat i tre dagar, förhördes han till sist i ungefär fem minuter. Resultatet blev att Mohammed kastades ut ur Jordanien, till södra delen Syrien, område som al-Qaida har kontroll över.

– I stort sett har jag inga problem med al-Qaida, eftersom jag heter Mohammed och är sunnimuslim. Jag höll mig inomhus i två veckor, för att låta skägget växa. Men om de skulle ha börjat fråga mer om religion och så vidare, skulle det ha blivit stora problem, för jag tror inte på den skiten, säger Mohammed. Så jag var mycket försiktig och gick inte ut.

I Stockholm väntade Elina, som var gravid i åttonde månaden. Hon utredde alla möjliga flyktvägar, utan konkreta resultat.

– Det svåraste var egentligen att prata med Mohammed då jag inte hade några goda nyheter att berätta. Att visst, den och den har lovat göra något, men... Och jag visste inte om jag någonsin skulle ha några goda nyheter för honom.

Prickskyttar, bomber och matbrist. Livet i Syrien är inte ett liv, säger Mohammed.

– Man kan inte fundera på vad man ska göra efter fem minuter, eftersom det kan komma en bomb som dödar dig inom två sekunder. Flera gånger tänkte jag att jag aldrig kommer att få se Elina eller Rita (babyn. red. anm.) och att jag kommer att dö här, berättar Mohammed.

Elina blev nästan sjuk av oro.

– Jag kunde inte riktigt ta hand om mig, kunde inte äta och sova vilket är viktigt när man är gravid. Så jag fick bo hos mamma. Tänk att den här oron som jag fick bära på i 43 dagar och som höll på att göra mig galen, den lider många andra av i flera år. Alla som har familjemedlemmar i fängelse, man vet inte om de någonsin kommer ut, eller om de ens lever. Vi hade tur då vi kunde prata i telefon varje dag.  

Sveriges Radio har under den här veckan berättat om syriska flyktingars försök att söka ett liv i trygghet i Europa.

Mohammeds öde avgjordes av en person som jobbade på Sveriges ambassad i Jordanien och såg till att han fick tillstånd att resa via Jordanien till Sverige. Planet landade 11 dagar innan dottern föddes.

Närmare fyra miljoner människor har flytt från Syrien sedan inbördeskriget började för fyra år sedan, rapporterar FN:s flyktingorgan UNHCR. Enligt Mohammed börjar grannländerna stänga gränserna för fler flyktingar.

– De som är kvar i Syrien har få alternativ. Antingen dör de, eller så understöder de regeringen eller Isis (extremistgrupp, red. anm.). Det är alternativen, säger Mohammed, som fortfarande har familjemedlemmar kvar i Syriens huvudstad Damaskus. 

Lisää aiheesta: Finnblicken

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".