Päivi Räsänen
1 av 2
Finlands inrikesminister Päivi Räsänen (Kd) med parollen "Hem, religion, fosterland". Foto: Kristdemokraterna (Finland)
Larrie Griffis. Foto: Privat
2 av 2
Populas krönikör Larrie Griffis.
Popula

Krönika: Tack för det, Päivi Räsänen

Larrie Griffis om synen på homosexuella i Finland
3:07 min

Kristdemokraternas partiledare tillika inrikesminister Päivi Räsänens kontroversiella uttalanden i HBTQ-frågor har pressat övriga partiledare i Finland ut ur sina politiska garderober. 

QX-galan! Queer-Extra-galan! Med andra ord, det är dags för Finlands andra Gay-gala. Den fjärde februari slås dörrarna upp på Savoyteatern i Helsingfors. HBTQ-personer med vänner kommer att guidas genom kvällen av den, minst sagt, populära finlandssvenska skådespelerskan Maria Sid vars roll är att bära kvällen under sina yviga konferenciersvingar.

Och för andra året i rad ställs frågan ”Behövs det verkligen en gala för detta?” Tillåt mig svara på det lite senare. Eftersom finländare är ett särdeles intressant och överraskande folk har det varit otroligt spännande att följa händelseförloppet gällande de homosexuellas ve och vardande.

Länge var det osäkert om Finland, som sista landet i Norden, skulle sälla sig till de övriga och slutligen klubba igenom att samkönade får samma demokratiska rätt att ingå äktenskap som övriga par redan har.

Samtidigt som de empatiska kugghjulen snurrat trögt och rostigt hos beslutsfattarna gällande samkönat giftermål har det rullat på desto snabbare hos den finländska befolkningen. Att kandidaten Pekka Haavisto är öppet gay verkade inte vara något som bekom väljarna nämnvärt vid senaste presidentvalet. Visst fanns det några som högljutt skanderade hur illa det skulle se ut på självständighetsbalen om Haavisto valsade runt med sin man. Dessa orosmoln skingrades tacksamt ganska abrupt.

"Samkönade äktenskap strider mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter"

En frisk fläkt har varit när kristdemokraternas partiledare tillika nuvarande inrikesminister Päivi Räsänen tagit bladet från munnen och yttrat sig i HBTQ-frågor. Uttalande som att samkönade äktenskap strider mot FNs deklaration om mänskliga rättigheter har formligen pressat övriga partiledare ut ur deras politiska garderober och fått dem att ta ställning för HBTQ-frågor snarare än emot. Tack för det Räsänen.

Med den nya äktenskapslagen på kommande har det däremot bubblat ordentligt i åsiktsgrytan. Det så klassiska argumentet ”Är det verkligen nödvändigt” blandades med varianter som ”Tänk på barnen som blir mobbade” och det mer ödesdigra ”Det här blir samhällets kollaps.” Meningsmotståndarna på båda sidor om det äktenskapliga pingisbordet gjorde sitt bästa för att verbalt bräcka de andras åsikter och sociala forum svämmade över i sina bräddar med hemsnickrade sanningar och suspekta forskningsresultat. Och sedan drogs klubban i bordet till någras bestörtning och mångas glädje och snart kommer bröllopsklockorna klämta under en skinande regnbåge. 

Och nu är det då åter dags för finländarna att rösta fram årets homo, årets hetero, årets drag, tv-show, artist, årets keep-up the-good-work etc. Så för att knyta ihop den kåserade säcken och svara på den ovanstående frågan. Ja det behövs en gala. Det behövs för att alla människor, oavsett vilka de är, en dag om året skall få veta att de är som alla andra svenssons och Virtanen. Och det till trots så är det som aposteln Paulus sa ”Störst av allt är kärleken.”

Krönikan sänds i programmet Popula i P4 kl 18.10-19:00. 

Larrie Griffis

  • Svensk-amerikan
  • Uppvuxen i Sverige, numera bosatt i Helsingfors
  • Närvårdare, skribent och pjäsförfattare 
  • Jobbar som barnträdgårdslärare
  • Föreläser om jämställdhet och antimobbing
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".