Burlesk. Foto: Audrey Penven / Flickr / CC BY-NC-SA 2.0
1 av 2
Burlesk. Foto: Audrey Penven / Flickr / CC BY-NC-SA 2.0
Ylva Larsdotter. Foto: Patrik Lustig
2 av 2
Ylvas alter-ego är den excentriska bibliotekarien Bibi Pageturner. Foto: Patrik Lustig
Popula

Krönika: Burlesk är mer än striptease

"Freak-show, politik och en punkattityd"
3:15 min

Vissa menar att burlesk är striptease men det är så mycket mer än så. För mig är det fest, underhållning, kitsch, vintageglamour, freak-show, politik, gungande bröst och en punkattityd. Burlesken tänjer på stereotypa könsroller och rådande skönhetsideal.

Tinker Bel, Pepper Sparkles, Cherry Turrbocherry Dee, Sir Willy Waterlily... Vad är det här för sagofigurer kanske ni undrar? Eller är det namnen på nya drinkar? Nej, det är några av de finländska artister som kommer att uppträda på årets Burlesquegala som går av stapeln sista helgen nu i februari på kulturhuset Gloria i Helsingfors. I år är temat själva staden – The city of Hell-SIN-ki. Tillsammans med amerikanska burleskstjärnor som Amber Ray och Darlinda Just Darlinda kommer de bokstavligen få Helsingfors att gnistra och glöda med hjälp av paljetter, tassels, rumpskakningar och en mycket entusiastisk publik.

Det är få saker som får mig på så gott humör som ett riktigt sprakande och proffsigt  burleskperformance. Det finns något livsbejakande och förbaskat roligt i parodin, kroppsligheten flörtandet, det glamorösa. Ofta är det inrammat med en historia, där det sällan går som på Strömsö så att säga. En hemmafru löper amok, en snickare utan skaft till hammaren får ta vad han har till hands, en badvakt träffar på en sjöjungfru och så vidare. 

50-talsromantiker, showdivor och tatuerade rockabillykillar

Att komma in på en burleskfest är som att stiga in i en annan värld och vara med i en glittrande maskerad. Majoriteten av publiken är kvinnor i 30 + åldern och många klär verkligen upp sig. Tråkjeans lyser med sin frånvaro, istället är det fantastiska vintagefrisyrer, högklackat och snäva paljettklänningar som gäller. På dansgolvet möts 50-talsromantiker och showdivor. Tatuerade rockabillykillar skålar med dandys i baren. Burlesken tänjer på sterotypa könsroller och rådande skönhetsideal, här får alla blommor verkligen blomma ut i sin fulla rätt.  

Vad är då burlesk? Vissa menar att det är striptease men det är så mycket mer än så. För mig är det fest, underhållning, kitsch, vintageglamour, freak-show, politik, gungande bröst och en punkattityd. Om jag tycker att jag sätter på  för mycket ögonskugga och läppstift hemma bleknar jag i jämförelse med många andra på festivalen, så det är bara att ösa på – more is never enough.

Den helsingforsiska burleskscenen har hög status

Den helsingforsiska burleskscenen ligger långt framme och har hög status, mycket tack konstnären och artisten Bettie Blackheart, som varit med och byggt upp den från grunden. Att se ett performace med henne är rena rama rock'n'rolln, särskild när hon sätter eld på sina tassels. Publiken tittar andäktigt på, för att sedan brista ut i ett öronbedövande jubel.

Och någon gång tänker jag låta mitt alter-ego, den excentriska bibliotekarien Bibi Pageturner komma fram ur bokskåpet. Men fram till dess kommer jag skratta, ösa guldglitter på kinderna och njuta av en hejdundrande het burleskvår i HellSinKi. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".