Sammansättning av Sverigefinska rådet i Göteborg, grafik
Endast en ledamot representerar de föreningar som inte tillhör Sverigefinska Riksförbundet. Enormt ojämlikt och odemokratiskt, anser Martti Koivistoinen. Grafik: Erkki Kuronen, Sisuradio
Finnblicken

Fristående föreningar vill bryta gamla strukturer i Göteborg

"Beslut ska inte tas i slutna fikabordskretsar"
1:42 min

Folket bakom Göteborgs nya sverigefinska initiativ har tröttnat på att inte höras i dialogen med staden. Representationen i stadens sverigefinska råd är odemokratisk, anser Martti Koivistoinen, som leder initiativet.

Sammanför olika föreningar

En ny sammanslutning har sett dagens ljus i Göteborg, Sverigefinsk Samarbetskommitté i Göteborg, som samlar alla föreningar som inte tillhör Sverigefinska Riksförbundet.

Första mötet hölls den 14 december och Martti Koivistoinen utsågs till kommitténs representant i Göteborgs stads sverigefinska råd. Rådets uppgift är att bevaka den sverigefinska minoritetens rätt till kommunal service, språk och kultur och att vara en plats för dialog och samråd mellan den sverigefinska minoriteten och kommunledningen.

– Föreningarna som inte tillhör Sverigefinska Riksförbundet anser att de hittills saknat en röst i dialogen med staden. Nu har man slagit sig samman och rättat till den bristen, förklarar Martti Koivistoinen.

Kritik: Öppen dialog saknats

Göteborgs stads sverigefinska råd ska se över arbetsformerna under våren. Sverigefinsk Samarbetskommitté är kritiska till den nuvarande situationen.

– Det är inte frågan om en öppen dialog, utan överenskommelser vid fikabordet i mindre kretsar.

”Vi har inte fått komma till tals”

Sverigefinska rådet består - förutom av politiker, referensgruppsordföranden samt en ungdomsledamot - av den sverigefinska delegationen i Göteborg. Den i sin tur domineras av ledamöter från föreningar med koppling till Sverigefinska Riksförbundet. De föreningar som nu bildat Sverigefinsk Samarbetskommitté upplever att de inte fått komma till tals.

– Större delen av Göteborgs knappt 30 000 sverigefinnar har inte haft en aning om innehållet i dessa samrådsmöten. De har fått hålla till godo med något protokoll efteråt. Påverkansmöjligheterna har varit minimala, säger Martti Koivistoinen.

"Odemokratisk representation"

Representationen i rådet är inte heller demokratisk, anser Martti Koivistoinen.

– De föreningar som är associerade med Sverigefinska Riksförbundet har ett medlemsantal på cirka 600, medan vi övriga föreningar har sammanlagt cirka 2000 medlemmar. Det är en enorm ojämlikhet. Vår representation är överhuvudtaget inte i fas med vårt medlemsantal, avslutar Martti Koivistoinen.

Relaterat

Mer om Finnblicken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".