Ungdomar på stan. Foto: Annika af Klercker/Scanpix.
Foto: Annika af Klercker/Scanpix.
Popula

Krönika: Infekterad debatt om barnuppfostran

Larrie Griffis: Vi alla har ett ansvar
3:06 min

Vem bär det faktiska ansvaret för barns uppfostran? Hur uppför sig en person med bristande sociala egenskaper i vuxen ålder? En infekterad debatt pågår runt om i de finska stugorna.

Den tredje mars är det åter dags för finsk mark att beträdas utav de kungliga högheterna Drottning Silvia och maken Kung Carl-Gustav. Trots att de dyker upp här i Finland titt som tätt är detta ett officiellt statsbesök vilket lägger till en ytterligare dimension av dignitet och allvar.

Med sig i bagaget har de packat ner Sveriges utbildningsminister Gustav Fridolin samt utrikesminister Margot Wallström. På agendan står att träffa representanter för Unga Finländare, olika politiska företrädare samt representanter för finsk ekonomi och finskt kulturliv. Och skulle Wallström mitt i allt känna sig förförd och euforiskt utropa att hon erkänner Åland som en egen fristående stat lär ingen lyfta på ögonbrynen av förvåning. Varför ändra ett vinnande koncept?

Samtidigt som den svenska delegationen tas emot av president Sauli Niinistö och makan Jenni Haukio så pågår det in infekterad debatt runt om i de finska stugorna. Gammelmedias insändarsidor dryper av tankar om skuld och bristande vuxenansvar. Åsikterna ekar i ett fingerpekande crescendo och möts i verbala boxningsmatcher där ingen vinner på knock-out.  Frågan som så ivrigt diskuteras är vem det är som bär det faktiska ansvaret för våra barns uppfostran? Och i förlängningen, hur uppför sig en person med bristande sociala egenskaper i vuxen ålder?

Jag ser för mitt inre hur Niinistö tänder en cigarett och spottar en loska på marken innan han vänder ryggen åt Kung Carl Gustavs utsträckta hand. Hur drottning Silvia tränger sig före alla andra och sedan släpper slottsdörren rätt i ansiktet på fru Haukio. Eller varför inte Fridolin avbrytande Margot Wallstöm med en strid ström av obscena svordomar som avslutas med en mustig rap. Det vore något för Hänt extra det.

Trots att debattens ivrare har samma utgångspunkt så står de ändå på diametralt helt skilda platser i diskussionen. Den ena sidan anser att ansvaret för barns sociala uppfostran oavkortat ligger på barnpedagogerna och lärarna. Den andra sidan vänder allt fokus mot föräldrarna och att det är på grund av deras dåliga samvete baserat på för mycket jobb som ungarna skäms bort i parti och minut.

Och mitt emellan står barnen under ett av åsikter tyngt damoklessvärd. Av någon anledning verkar de fingerpekande missat själva essensen i debatten, att vi alla har ett ansvar när det gäller att stötta, hjälpa och guida barnen tryggt vidare i livet.

När nu regeringsplanet landar den tredje mars och de svenska kvarlevorna från en svunnen storhetstid gör entré med sitt entourage, borde vi kanske glädjas över deras engagemang för den finska ungdomen. De har ju fattat galoppen. Att visa att de är intresserade av ungdomarna, se vilka de är, lära sig vad de gör, höra om deras tankar, rädslor och drömmar och ta det första steget i ett fantastiskt samarbete mellan vuxna och barn.

Så kanske det är på plats att påminna att varje gång man pekar finger mot någon så pekar tre fingrar tillbaka på en själv.

Larrie Griffis

  • Svensk-amerikan
  • Uppvuxen i Sverige, numera bosatt i Helsingfors
  • Närvårdare, skribent och pjäsförfattare 
  • Jobbar som barnträdgårdslärare
  • Föreläser om jämställdhet och antimobbing

Relaterat

Mer om Popula

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".