Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX
Sannfinländarnas partiledare Timo Soini. Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX
Finnblicken

Opinion: ingen ny skräll för Sannfinländarna

Lyssna på finska
4:08 min

För fyra år sedan överraskade Sannfinländarna genom att bli näst största parti och därmed lika stora som Socialdemokraterna. Opinionsundersökningarna inför det finska riksdagsvalet i april pekar däremot inte på någon ny skräll.

I de senaste undersökningarna hamnade partiet på strax under 15 procent. Forskaren Ville Pitkänen på Åbo universitet tror att det beror på att Sannfinländarna inte lyckats lyfta de frågor som de anser vara angelägna. Sannfinländarna har framför allt profilerat sig som ett invandrings- och EU-kritiskt missnöjesparti.

– Sannfinländarna har nog inte nått fram i diskussionen med sina hjärtefrågor på samma vis som tidigare. En viktig faktor i förra valframgången var dessutom finländska Centerpartiets valfinansieringsskandal som gjorde att många centerväljare lade sig på sofflocket. Jag tror att centerns tapp stärkte Sannfinländarnas skräll, säger Pitkänen.

Enligt Pitkänen har Centerpartiet repat sig och åter mobiliserat sina traditionella väljare.

– Det kan innebära att Sannfinländarnas positioner försvagats.

Regeringsdrömmar kan påverka politiken

Ett av partiets triumfkort är den karismatiska partiledaren Timo Soini. Men har Soini blivit mer nedtonad?

– Vilket intryck en partiledare förmedlar beror alltid på betraktaren. Jag tror att Soini i det stora hela kör på med samma stil som tidigare, men att den politiska dagordningen på sistone inte bjudit på samma möjligheter till genomslag.

Situationen kan dock fortfarande ändras.

– När valrörelsen och tv-debatterna kommer igång på allvar så får Soini åter tillfällen att glänsa.

Pitkänen påminner också om att Soinis mål är att partiet lämnar sin oppositionsställning. Något som kan påverka den politiska linjen.

– Ett hägrande regeringssamarbete kan mycket väl innebära en försiktigare politik.

Invandringsfrågan har det varit tyst om den senaste tiden. Kommer Soini att lyfta den i valrörelsen?

– Säkert i någon mån, men jag tror att Soini fortsätter på den inslagna vägen. Om invandringen tas upp, kommer inte Soini personligen att driva den. Det finns riksdagskandidater som tydligare profilerat sig genom dessa frågor, den ordningen kommer nog att fortsätta även i valrörelsen, anser Pitkänen.

Riksdagsvalet hålls i Finland den 19 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".