Vanda. Foto: Flicr / Katri Immonen / (CC BY-NC-SA 2.0)
Vanda. Foto: Flicr / Katri Immonen / (CC BY-NC-SA 2.0)
Popula

Krönika: Vi vill försköna vår verklighet

Ylva Larsdotter om Vanda stads pinsamma bildmiss
3:45 min

Vanda utanför Helsingfors försöker tvätta bort sunkstämpeln med nytt smink.

Vandas skamfilade rykte

Har ni kommit med flyg till Helsingfors har ni varit i Vanda, Finlands fjärde största stad. Flygplatsen ligger nämligen där. Det kan vara väldigt svårt att tro att man befinner sig i en stad, då man sitter på flygbussen in mot Helsingfors. Granskog, motorvägar, klumpiga köpcentrum passerar på väg in mot huvudstaden. 

Ofta talas det om just huvudstadsregionen, det vill säga Helsingfors med sina grannkommuner Esbo, Grankulla och så Vanda. Outsidern, underdogen med sitt skamfilade rykte. Här ligger ökända förorter som Myrbacka, Dickursby, Korso, stämplade som problemområden med hög kriminalitet, arbetslöshet, droger, social misär, fattigdom.

Som bekant är ju ingenting svart eller vitt. I Vanda finns också anrika herrgårdar och storslagna naturskyddsområden. Men visst finns det stora, strukturella orättvisor och fattigdom i delar av Vanda.

Anlitat PR-konsulter

Och nu ska nya vindar blåsa över nejderna. Vanda stads ledning har fått nog av den negativa bilden. Så nu är det ut med det gamla och in med det nya som gäller - kosta vad det kosta vill. För ett par veckor sedan offentliggjordes stadens nya varumärke, framtaget av PR -byrån Owal Group. Och som så ofta när PR-konsulter får uppdraget att förändra en organisation eller i det här fallet en stad så börjas det med logotypen. Den gyllene fiskfenan  i Vandas stadsvapen har bytts ut mot en isbitsliknande fyrkant i blått.  Nu ska det satsas på metropolen. Urbanitet, mångfald, kommunikation och kreativitetet är ledorden.

Ironisk och pinsam bildmiss

Allt detta presenteras i Vanda stads nya exklusiva varumärkesbok. Det ironiska och inte så lite pinsamma är att största delen av fotona inte alls är tagna i Vanda med Vandabor utan har hämtats från globala bildbanker. Ett foto med slogan Vantaa kaikille, visar ett välmående äldre par som skrattar mot oss. Solen skiner och de utstålar kraft, vitalitet. Samma foto använder en amerikansk plastikkirurgsklinik för att nu nämna ett exempel. Näringsdirektör José Valanta understryker att i fortsättning kommer man visst använda nytagna foton på riktiga Vandabor, för han skäms inte alls för sina invånare. 

Och han påpekar i en intervju som Svenska Yle gjort att i en perfekt värld så skulle det ha funnits tid till att använda de fotona också i varumärkesboken. Men tyvärr räckte inte tiden. Ja så här kan det gå - fast det verkar  ju ha funnits pengar. Sammanlagt har varumärkesboken kostat 74 000 euro.

Vi vill försköna vår verklighet

Ja, det är just där skon klämmer för en högavlönad PR -konsult och en ivrig näringsdirektör som liksom fått nog av alla oss vanliga dödliga som lever helt vanliga, oftast ganska trista liv, instagramfiltret är avstängt. Inte ler vi lika brett och glatt som i de amerikanska reklamerna då vi sitter på M-tåget mot Dickursby efter en lång arbetsvecka. Tonåringarna är inte kaliforniskt solbrända och käcka på sina skateboards utanför köpcentret i Myrbacka utan mest truliga och bleka.

Men vi vill så gärna lägga livet till rätta och försköna vår verklighet, men ibland blir det bara så fel och jag kan inte låta bli att tycka att i Vandas fall har man tagit i för mycket.  

Ylva Larsdotter

  • Skribent och bibliotekarie
  • Född och uppvuxen i Sverige
  • Bosatt i Berghäll i Helsingfors sedan ett antal år
  • Gillar burlesk och vintageglamour
  • "Jag blir aldrig klok på förhållandet mellan Sverige och Finland"

Relaterat

Mer om Popula

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".