Popula

Krönika: Det behövs mer kunskap om islam

3:35 min

Det behövs mer kunskap om islam, inte flera fördomar eller osakligt trams. Jag är mycket förtjust i YLE:s satsning som vågar ta upp och diskutera vad islam egentligen handlar om – det om något ligger i det folkbildande public service uppdraget.

En av profeten Muhammeds närmaste män lär ha sagt att Koranen är en utmärkt skrift mellan två bokpärmar, men den säger ingenting i sig själv. Det är människorna som får den att tala.

Hur många har egentligen läst Koranen från pärm till pärm? Ja kanske om man är muslim eller religionsvetare. Men de facto är det väldigt få som närmare känner till och har fördjupat sig i islams heliga skrift.

Fördomarna och misstolkningarna är desto fler. Vi har alla hört dem: Muslimer är terrorister, kvinnohatare, bakåtsträvare, fundamentalister. Så det behövs verkligen en mer nyanserad bild.

Förra lördagen sändes det första radioavsnittet  i en programserie där man högläser Koranen från pärm till pärm. Sammanlagt är det frågan om 60 halvtimmeslånga program som sänds på helgerna i det YLE-producerade programmet Kultakuume. Programmen inleds med en diskussion mellan imamen Anas Hajjar och islamforskaren och professorn Jaakko Hämeen-Anttila, som kontextualiserar den text som ska läsa upp. “Det är viktigt att man läser Koranen och förstår den i sitt sammanhang och inte plockar lösryckta budskap här och där utifrån sina egna syften”, poängterar Hajjar.

Reaktionerna har naturligtvis inte låtit vänta på sig. Många kritiska röster har hörts och många ifrågasätter varför public -service kanalen YLE låter sända det här programmet just nu.

Samtidigt är många positiva till projektet och tycker att det ligger i tiden. Muslimerna är en växande grupp i Finland. Det finns omkring 60 000 registrerade muslimer. Antalet ökar hela tiden. 

Så det behövs mer kunskap om islam, inte flera fördomar eller osakligt trams.

Jag är mycket förtjust i YLEs satsning som vågar ta upp och diskutera vad islam egentligen handlar om – det om något ligger i det folkbildande public service uppdraget. Jag skulle gärna höra också Biblen eller för den delen hinduismen och buddismens heliga skrifter med samma upplägg – det ena behöver ju inte utesluta det andra.

Det har funnits muslimer i Finland sedan länge. Den första större gruppen var tatarer som slogs för den ryska armén under 1800-talet. Anmärkningsvärt är att Helsingfors är den enda huvudstaden i EU som saknar en egen moské med minaret. Det finns muslimska bönesrum och mötesrum men landets enda officiella ligger en timme från Helsingfors i den lilla staden Träskända och tillhör just Finlands tatarer.

Förhoppningsvis väcker programmet  mersmak och ett ökat intressse, förståelse och nyfikenhet för det mångkulturella och mångreligösa Finland.

I alla fall har det gjort det för den äldre dam som flitigt besöker och lånar på biblioteket där jag jobbar. I måndags berättade hon att hon hade hört de första avsnitten och nu ville hon  låna alla böcker vi har om islam, "Jag vill ju lära mig mer om islam så jag kan förstå världen och mina medmänniskor. Det är faktiskt mitt ansvar som människa".

Det finns ett ordspråk som säger att “Gud har 99 namn men bara kamelen vet det hundrade”. Om det är så kan vi bara spekulera i men nu ger oss YLE i alla fall möjlighet att lära känna en av världsreligionerna närmare. Det är helt på sin plats och i rätt tid.

Ylva Larsdotter

  • Skribent och bibliotekarie
  • Född och uppvuxen i Sverige
  • Bosatt i Berghäll i Helsingfors sedan ett antal år
  • Gillar burlesk och vintageglamour
  • "Jag blir aldrig klok på förhållandet mellan Sverige och Finland"
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.