Martti Laitila. Foto: Kaisa Vuonokari/Sveriges Radio
Martti Laitila. Foto: Kaisa Vuonokari/Sveriges Radio
#äldreochspråk

Martti, 86, längtar efter mer hjälp på finska

"Pappa blir arg när ingen förstår"
3:27 min

86-årige Martti Laitila har alzheimers och har därför glömt den svenska han en gång kunde. På Marttis avdelning arbetar en finskpråkig undersköterska - deltid. När hon inte är på plats blir vardagen svår för Martti.

– Nu när min svenska gått förlorad kan jag inte göra så mycket mer än att ligga ner. Förut kunde jag rätt bra svenska, men nu har jag helt glömt språket. Allt glömmer man! Så beskriver Martti Laitila sin vardag.

På Marttis avdelning på det äldreboende i Upplands-Bro kommun där han bor, arbetar en finskpråkig undersköterska - deltid. När hon inte är på plats, har Martti svårt att göra sig förstådd.

– Hur känns det när sköterskorna inte förstår dig?

– Det känns ju så klart inte så roligt för mig. Då lyssnar jag mest på finskspråkig TV.

"Pappa blir arg när ingen förstår"

Avsaknaden av finskspråkig personal leder till svåra situationer, berättar Marttis dotter Birgit Laitila:

– Han har jättesvårt att uppfatta de som pratar svenska. Han blir allt oroligare då. Och då ringer de till mig, för han blir bara aggressiv och skriker till. Då får jag rycka ut och reda ut missförstånden. Det här är ingen trygg situation för pappa!

Nio av tio kommuner saknar finskspråkig avdelning

Det finns 290 kommuner i Sverige men enligt Sisuradios kartläggning finns det en finskspråkig avdelning eller enhet i bara 27 kommuner.

Därmed saknar nio av tio kommuner tillgång till en finskspråkig enhet på sina äldreboenden.

"Svårt att hitta finskspråkig personal"

De 59 kommuner som ingår i finska språkets förvaltningsområde ska enligt minoritetslagen erbjuda helt eller delvis finksspråkig äldreomsorg, om någon begär det.

Martti Laitilas hemkommun Upplands-Bro är en av dessa kommuner.

Enligt avdelningschef Helena Åhman, som ansvarar för de kommunala äldreboendena, är det dock svårt att hitta finskspråkig personal till äldreomsorgen:

– Vi försöker i alla våra rekryteringar att få in finskspråkiga sökanden, men det är svårt. De skall ju ha adekvat utbildning också. Och det verkar som att den unga generationen finsktalande inte satsat på yrket.

Ingen helt finskspråkig avdelning

Kommunen är inte i dagsläget beredd att koncentrera den befintliga finskspråkiga personalen till en avdelning - så som många andra förvaltningskommuner löst frågan.

– I dagsläget jobbar vi inte så utan försöker se till att de här möjligheterna finns i alla våra verksamheter.

– Men har ni som mål att framöver ha en avdelning där det alltid finns någon som pratar finska?

– Nej, vi har inte uttalat ett sådant mål.

– Känner ni att ni lever upp till minoritetslagen, enligt vilken ni ska erbjuda äldreomsorg helt eller delvis på finska?

– Jag kan bara säga att vi gör vårt bästa för att rekrytera finskspråkig personal men det bygger på att vi får in finskspråkiga sökanden.

Dessa lagar reglerar äldreomsorgen på minoritetsspråken:

Lag om nationella minoriteter och minoritetsspråk 18 §

18 § En kommun i ett förvaltningsområde ska erbjuda den som begär det möjlighet att få hela eller delar av den service och omvårdnad som erbjuds inom ramen för äldreomsorgen av personal som behärskar finska, meänkieli respektive samiska. Detsamma gäller kommuner utanför ett förvaltningsområde, om kommunen har tillgång till personal som är kunnig i språket.

Socialtjänstlagen 5 kap § 6

Kommunen ska verka för att det finns tillgång till personal med kunskaper i finska, meänkieli eller samiska där detta behövs i omvårdnaden om äldre människor. Lag (2009:726).

Så här gjordes kartläggningen:

  • Sveriges Radio frågade alla Sveriges kommuner om de erbjuder äldreomsorg specifikt anpassad för äldre med annat modersmål än svenska.
  • Drygt 80 procent av kommunerna svarade på enkäten. (234 av totalt 290).
  • 42 kommuner sa att de erbjuder äldreomsorg på finska på äldreboenden.
  • Sisuradio kollade därefter vilka av dessa kommuner som har en specifik finskspråkig avdelning eller enhet eller ett helt äldreboende som är organiserad efter just det finska språket.
Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".