Sisuradios utvecklingsarbete - frågor och svar

Sveriges Radios FM-sändningar på finska har flyttat till P2 från P4 under hösten 2015. Det är en viktig del i ett utvecklingsarbete på Sisuradio som i grunden handlar om att satsa på att nå hela den potentiella minoritetspubliken bättre.

Här hittar du svar på frågor angående Sisuradios utvecklingsuppdrag.          

När kan man lyssna på Sveriges Radio Sisuradio?

Sveriges Radio Sisuradio sänder från kl 6 till kl 24 alla dagar året om på www.sverigesradio.se/sisuradio och i appen Sveriges Radio Play (Direkt).

De flesta program går att lyssna på i 30 dagar efter sändningsdagen på www.sverigesradio.se/sisuradio  och i appen Sveriges Radio Play.

 

Hur kan man lyssna på Sveriges Radio Sisuradio?

Lyssna i mobilen
Med mobilen (smart phone) går det att lyssna på Sveriges Radio Sisuradio på www.sverigesradio.se/sisuradio eller i vår app Sveriges Radio Play (går att ladda ner till mobilen: Google Play ja App Store). Både på webben och i appen kan man lyssna på både direktsändningen och redan sända program och poddspecialer.

Lyssna på datorn
På datorn kan man lyssna på Sveriges Radio Sisuradio på www.sverigesradio.se/sisuradio.

Lyssna i stereon
Sveriges Radio Sisuradio har en egen webbkanal, men inte en egen FM-kanal. I den vanliga FM-radion hörs Sveriges Radio Sisuradios program på andra SR-kanaler:

 

 • P1
  I P1 sänds program på svenska med sverigefinska perspektiv, producerade av Sisuradios medarbetare. Detta började med serien ”Sverige är finskt” på hösten. Sisuradio medverkar också i P1s populära serie Släktband.

 • P2, i Stockholm P6
 • På vardagarna (må-fre) hörs kl 6.00-6.35 aktualitetsprogram Huomenta Ruotsi
 • I oktober startade den aktuella talkshowen Iltapäivä, som sänds må-tors, på fredagarna hörs musikprogrammet Levyseppä.
 • Sisu-nyheter hörs i samband med dessa program och barnprogrammet Roketti varje vardag kl 14.50
 • På lördagar kl 14.00-15.00 (P6: kl 14-16) kontaktprogram Sisutarinat, med Sisu-nyheter
 • På söndagar, kultur! 
  Kl 7.00-7.30 Konsertti
  9.00 (P6: kl 07-11)  
 • Och även klurigt språkprogram Kielipuoli kl 16.00-17.00


 • P3
  Under våren 2015 har P3:s lyssnare fått höra en podd om hur det är att vara ny i Sverige, producerad av Sisuradios medarbetare. ”Sverige - så funkar det” hade premiär i april.
 
 • P4
 • Tvåspråkiga nyheter varje vardag mitt på dagen
 • På måndagar kl 22-24 Sisuradio sänder ett tvåspråkigt Karlavagnen, programmet leds av Fredrik Virtanen och Marjaana Kytö
 • Det tvåspråkiga programmet Popula kommer att även fortsättningsvis höras på fredagar, men höst på en ny sändningstid: kl 20.40 - 21.40

Lyssna i DAB
Om du har en digitalradioapparat kan du lyssna på Sisuradio med den i Göteborg, Luleå, Malmö och Stockholm.

Lyssna via kabel-tv
Det går att lyssna på Sveriges Radio Sisuradio även via vissa kabel-tv-operatörer. Kolla med din leverantör om Sisuradio finns med i utbudet.


 

Vad är tanken med utvecklingsarbetet?

Sisuradio ska utvecklas för att nå minoritetspubliken bättre. Sisuradio ska erbjuda program och nyheter med ett sverigefinskt perspektiv i alla Sveriges Radios kanaler.

Målet är att nå inte bara första generationens sverigefinnar, utan också andra och tredje generationens sverigefinnar.

Vårt huvuduppdrag är fortfarande att värna minoritetsspråkets ställning och utveckling genom sändningar på enbart finska. Dessa kommer inte att minska i omfattning - tvärtom.

 

Varför?

Eftersom publiken och dess behov har förändrats måste också redaktionens organisation och arbetssätt förändras.

 

Hur?

Sociala medier, efterhandslyssning och de digitala kanalerna erbjuder nya möjligheter att nå publiken.

Sisuradio ska följa Sveriges Radios målgruppsstrategi för FM-kanalerna och satsa på att nå sin publik på alla plattformar. Därför ses utbudet över, nya program startas med sverigefinskt perspektiv i P1, P3 och P4. Program på enbart finska sänds i P2, P6 och DAB/Webb.

Vad ska ersätta Sisuradios sändningar i P4 mellan kl 18.10-19 på vardagar?

P4 håller på med ett utvecklingsuppdrag för den här tiden. Man vill ha ett direktsänt program som innehåller lyssnarmedverkan, trafik, sport och nyheter. Behovet av att kunna vara flexibel på den här tiden har ökat, eftersom alltfler sportsändningar börjar redan tidig kväll.

 

Blir det inte ännu svårare för Sisuradios lyssnare att hitta det finskspråkiga innehållet när man ändrar i välbekanta tider?

Lyssnarna kommer att bli informerade i sändningarna på olika sätt före och efter förändringen. Information om ändringarna kommer även att finnas på Sisuradios webb. Sisuradios synlighet i Sveriges Radios webb och appen SR play har också förbättrats under våren just för att det ska bli lättare för målgruppen att hitta till Sisuradios innehåll.

Försvinner Sisuradio helt ur P4?

Nej, Sisuradio har fått ett nytt uppdrag, ett bredare uppdrag. Vi kommer att sända tvåspråkiga program i P4, på både svenska och finska – för att också nå de som har finsk bakgrund men kanske inte talar finska dagligen och därför inte uppsöker de rent finskspråkiga programmen .Hur kommer Sisuradio att höras i P4 efter att den finska timmen 18-19 försvinner från tablån?

Sisuradio sänder ett tvåspråkigt Karlavagnen-program på måndagar kl ca 22-24. Det tvåspråkiga programmet Popula kommer att även fortsättningsvis höras på fredagar, men fr o m höst på en ny sändningstid, kl 20.40-21.40. Dessutom kommer Sisuradio att sända tvåspråkiga nyheter varje vardag mitt på dagen.

Vad händer med Sisuradios lokala bevakning när de regionala sändningarna slutar på hösten och ersätts av riksproduktioner?


Sisuradios reportrar runtom i landet fortsätter att bevaka det sverigefinska livet och röster från hela Sverige kommer även i fortsättningen att höras i Sisuradios nyheter och program.P4 är kanalen för viktig samhällsinformation: Hur kommer de finskspråkiga lyssnarna att få viktig information för allmänheten på finska när Sisuradio inte längre sänder kl 18.10-19.00?

Sisuradio har möjlighet att hoppa in i P4:s direktsända riksprogram och informera lyssnare på finska om det behövs.

 

Vad kommer Sisuradio att erbjuda för innehåll i P2?

Studio Sisu (må-fre kl 16.00-17.00) kommer att ersättas av en aktuell talkshow på vardagar (må-to) kl 13.00-15.00. Programledarna Helena Huhta och Jorma Ikäheimo möter aktuella gäster och ser på Sverige och Finland med sverigefinsk blick.

På fredagar hörs musikprogrammet Levyseppä med Pirjo Rajalakso i rodret. I fredagens musikprogram får lyssnare i alla åldrar efterlysa försvunna låtskatter och hjälpa varandra att hitta dem.

På söndagar kl 16-17 börjar ett nytt underhållande program Kielipuoli, som handlar om det finska språket. Sportmagasinet ”Urheiluradio” flyttar till Sisuradios digitala tablå och hörs på torsdagar kl 18.05-19.00 i Sisuradio.

Programmen Huomenta Ruotsi (vardagar kl 6.00-6.35), Sisutarinat (lördagar kl 14-15) och söndagens kulturutbud på finska (söndagar kl 07-09) fortsätter att sändas som vanligt.Vad blir det för tablåändringar utöver de som sker i P2/P6 och P4?

På lördagmorgnar kommer de digitala lyssnarna att få ta del av längre intervjuer med  personer som delar med sig av sina avgörande ögonblick i livet: kärleken, karriären, hälsan.

Sisuradio förlänger DAB-/WEB-tablån med några timmar dagligen. Fr o m i höst kommer Sisuradio att höras från kl 6 till kl 24 varje dag.Blir det uppsägningar?

Nej all personal kommer att jobba vidare, några av dem med andra uppgifter än idag.

Handlar det om nedskärningar?

Nej, inga nedskärningar på Sisuradio planeras.

Hur berör förändringsarbetet dem som inte har sverigefinsk bakgrund?

Sisuradio har en speciell kompetens runt minoritetsfrågor som kommer att vara användbar för fler redaktioner genom nya samarbeten.
 

Varför sänder P1 inte program från Sisuradio?

P2 är kanalen där andra språk än svenska samlas men från och med 2015 startar P1 ett nytt programsamarbete med Sisuradio. Sisuradio-medarbetare kommer att tillföra P1 ny kompetens och nya idéer och perspektiv.

Blir det finska program i P1 då?

Nej, P1 sänder på svenska. Men P1 får program med sverigefinska perspektiv, producerade av Sisuradios medarbetare. Till att börja med sänds serien ”Sverige är finskt” på hösten. Serien handlar om finländare i Sverige och hur sverigefinnarna har påverkat och bidragit till att forma Sverige till det land det är idag. Sisuradio medverkar också i P1s populära serie Släktband.

Blir det finska program i P3?

Nej, P3 sänder på svenska och språket för P3:s samarbeten med Sisuradio är svenska. Under våren 2015 har P3:s lyssnare fått höra en podd om hur det är att vara ny i Sverige, producerad av Sisuradios medarbetare. ”Sverige - så funkar det” hade premiär i april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".