Pekka Heino avslöjar allt – på finska - i Soilis sällskap

I Sisuradios nya, finskspråkiga intervjuprogram som startar på lördag träffar Soili Huokuna kända och okända sverigefinnar.

Programmet ”Soilin seurassa” (”I Soilis sällskap”) handlar om viktiga vändpunkter i livet, om människor och händelser som har påverkat livets riktning, om dörrar som har stängts och dörrar som har öppnats.

Den första gästen i Soilin seurassa är SVT-profilen Pekka Heino. Han berättar öppet om bland annat flytten till Sverige, varför han inte vill tillbaka till hembygden Vampula och vilken superöverraskning han ordnade för sina vänner i början av sommaren.

– Många ältar så mycket det förflutna och vad som händer i framtiden, men det viktigaste är ju att leva här och nu, säger Pekka Heino i programmet.

Pekka Heino började sin mediekarriär i mitten av 80-talet, samtidigt som programledaren Soili Huokuna som i år har arbetat 30 år vid Sveriges Radios finskspråkiga redaktion. I Soilin seurassa går man trots hennes många år i Sverige, fram i äkta tavastländsk långsam takt.

– En tavastländare påbörjar inte gärna något, men när hen väl börjar så görs det ordentligt. Så i det här programmet pratar vi igenom saker grundligt. Vi pratar om det som skaver som en sten i skon och vad som håller en vaken om natten. Om det som gör en lycklig och hur man har kommit ur knipan. Vilka vägskäl man stått vid och vilka krokiga stigar man har vandrat för att komma dit man är nu, berättar Soili Huokuna.

Andra gäster under hösten är bland andra professor Tiina Rosenberg, skådespelaren Birgitta Ulfsson, reportern Kari Lumikero samt sångaren och musikern Dimitri Keiski. Förutom offentliga personer möter Soili i programmet andra spännande personer som kanske inte är kända för allmänheten sedan tidigare. En av dem är Ensi Ukkola Dafeamekpor, som precis har flyttat till Ghana efter att ha tillbringat årtionden i Sverige. En annan är Mirja Huusko som har gjort en lång karriär genom att på många sätt arbeta för det finska språket i Sverige.

 

Soilin seurassa sänds i Sisuradio på lördagar klockan 09.03 med start den 12 september. Programmet hörs på sverigesradio.se/sisuradio, i appen Sveriges Radio Play samt i DAB-radion. Man kan lyssna på programmet på i efterhand och även ladda ner det som podd på Sisuradios webbsidor och i Sveriges Radio Play.


 

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Lue lisää toimintatavoistamme.