VA?! Finska i P4!? Här berättar vi varför

Sisuradios programutbud förnyas och det blir tydligt nu när programmen börjar sändas. Finska program i P4 har sällan lämnat någon oberörd, inte heller nu när Sisuradios 18.10-sändning försvinner och ersätts med fler nya tider med finska i P4.
Här får du mer information och svar på en del vanliga frågor vi möter.

Det är väldigt mycket finska i P4 helt plötsligt, mitt på dagen, i Karlavagnen och även på kvällen!

Sisuradios sändning på vardagarna mellan 18.10-19.00 kommer att ersättas med ett nytt svenskspråkigt program.

Sisuradio kommer i fortsättningen att sända tre olika tvåspråkiga program, med betoning på svenska, i P4:

  • Nyheter på vardagarna mitt på dagen: kl 12-56-12.59

  • Karlavagnen en gång i veckan, måndagar med Fredrik Virtanen och Sisuradios Marjaana Kytö.

  • Det redan existerande tvåspråkiga programmet Popula på fredagar får en ny senare tid. Popula har redan sänts i P4 på fredagar på Sisuradio-tid, men får nu en ny tid i november: kl 20.40-21.40.


Varför gör ni detta nu, ska man inte prata svenska i Sveriges Radio P4 längre?

Svenska är och kommer att förbli huvudspråket i P4. Men samtidigt blir svenskarna mer och mer flerspråkiga och vi kan ha ett annat förstaspråk än svenska. Särskilt många är vi i Sverige som också talar eller har någon kunskap om finska, därför att det är ett vanligt mordersmål.

Vi tycker det är spännande att tänka kring detta med att ha flera språk, även om flertalet finsktalande också förstår svenska.

Sveriges Radio (och SVT/UR) har i sitt uppdrag att erbjuda program på finska. Dessutom kräver Sveriges Radios sändningstillstånd för perioden 2014-2019 att programutbudet på finska årligen ska öka jämfört med 2013 års nivå.
(Se sida 4: https://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/files/3113/14011.pdf )


Ska det pratas jiddisch och arabiska i P4 nu också?

Det finns redan en kanal i Sveriges Radio som sänder program som helt och hållet är på andra språk, bland annat arabiska. P2 har det uppdraget och så kommer det att förbli under överskådlig tid framöver.

Läs mer här: Detta är Sveriges Radio P2

P4 kommer alltid att ledas på svenska. Alla Sisuradios programledare pratar svenska. Fredrik Virtanen har t ex finska rötter men talar själv ingen finska, han kan vara lyssnarens svenska guide.

 

Det finns väl nästan inga i Sverige som pratar finska och de som pratar kan också svenska. Varför gör ni detta?

Sverigefinnarna är Sveriges största nationella minoritetsgrupp. Det bor minst 600 000 sverigefinnar i Sverige och enligt en undersökning av SCB finns det fler än 712 000 människor som har finskt påbrå. Många är numera födda här och inte alla kan finska längre, men de kan ändå ha en stark relation till finska språket och sina finska rötter.

Titta på kartan och läs mer här.

Det är viktigt att Sveriges största minoritet också hörs i Sveriges Radios största kanal.


Jaha. Nu är väl snart svenskan i minoritet då?

Det är många svenskar som har rötter i andra länder, andra kulturer och andra språk. Men vårt gemensamma språk är alltid svenska.

Sveriges Radio har i uppdrag att spegla hela landets befolkning i hela dess bredd och mångfald. Det gäller också P4. Visst måste det då också vara möjligt att höra i programmet att många lyssnare har en annan bakgrund. Vi tror att det kan bli berikande för programmet och spännande att lyssna till.

Hör av er och berätta vad ni tycker: uutiset@sverigesradio.se