Sannfinländarnas ungdomsförbund besöker SDU utan moderpartiets godkännande

1:28 min

Två representanter från Finsk ungdom, sannfinländarnas ungdomsförbund, deltar i Sverigedemokratisk Ungdoms förbundskongress i Bohuslän den 11-13 september. Det är första gången de unga Sannfinländarna har gått med på att i ett officiellt sammanhang träffa sverigedemokrater - och Finsk ungdom har inte frågat sitt moderparti vad de anser om besöket i grannlandet.

I många år har Sverigedemokraterna försökt samarbeta med Sannfinländarna med vilka de på många sätt delar värderingar och för en liknande politik. Men Sannfinländarna har varit tydliga med att de inte vill sammankopplas med Sverigedemokrater. Att de två ungdomsförbunden nu träffas är något historiskt.

Sebastian Tynkkynen, ordförande för Finsk ungdom, avslöjade i Sisuradios intervju att ungdomsförbundet överhuvudtaget inte har diskuterat sin resa till Sverige med sitt moderparti.

– Vi har inte pratat om detta med partiet. Det här är något som endast angår oss i ungdomsförbundet eftersom vi är ett självständigt förbund. Vi tar våra beslut självständigt och vi beslutade oss för att åka till Sverige för att träffa sverigedemokrater. Säkert kommer (moder)partiet att reagera och kommentera detta senare om de vill göra det, säger Tynkkynen.

Gustav Kasselstrand, ordförande för Sverigedemokratisk Ungdom, tror att Sverigedemokraternas moderparti i sin tur kan bli lite avundsjuk för att ungdomsförbundet har lyckats med det som moderpartiet sedan länge har försökt med, men utan resultat - att skapa band med Sannfinländarna.

– Moderpartiet är säkert lite avundsjuka på att det är vi i ungdomsförbundet som får den här fördjupande dialogen med Sannfinländarna och deras ungdomsförbund, säger Kasselstrand.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Lue lisää toimintatavoistamme.