Nu får Jennifer lära sig farmors språk i skolan #minoritetsspråk

2:10 min

Fler elever vill läsa nationella minoritetsspråk i skolan efter lagändringen som ger eleverna rätt att läsa språken även som nybörjarspråk. Jennifer Petterson i Luleå är en av dem.

I Luleå i Norrbotten får 11-åriga Jennifer Petterson nu börja läsa meänkieli, tornedalsfinska, för första gången och målet med studierna har hon klart för sig.

– Jag vill läsa meänkieli för att farmor pratar det. Då kanske jag kan prata med henne.

Lagändring för att ta tillbaka språk

I juli öppnades modersmålsundervisning i de nationella minoritetsspråken finska, meänkieli, samiska, romani och jiddisch även för de elever som inte kan språket sedan innan. Nu behöver man inte heller längre ha en förälder som pratat språket för att få delta i undervisningen.

Sisuradio kollade läget i de tio största sverigefinska kommunerna. Har lagändringen förändrat något?

Tanken med ändringen i skollagen är att elever från de nationella minoriteterna till exempel ska kunna ta tillbaka det språk som en gång gått förlorat i släkten.

Saknat språket hela livet

Det är just vad som ska hända i familjen Petterson i Luleå. Jennifers pappa Robert Pettersson lärde sig inte språket hemma.

– Mina föräldrar pratade inte meänkieli med mig. Det var så på den tiden när jag växte upp. Det var nog ingen av mina kompisar som lärde sig meänkieli hemma.   

Robert har dock alltid saknat språket.

– Jag har funderat hela livet på att börja studera meänkieli men det har inte blivit av.

"Jag gör det tillsammans med barnen"

När Robert fick kännedom om ändringen i skollagen, som gör att hans barn nu får rätt att läsa meänkieli i skolan, förändrades situationen även för hans egen del.

– Då tänkte jag att om barnen nu börjar studera språket så kan jag passa på att göra det tillsammans med dem.  

Robert ska börja studera meänkieli vid Umeå universitet samtidigt som hans barn nu får möjlighet att läsa språket i skolan.

"Det känns som att det vore jättetråkigt om meänkieli skulle dö ut. Vi som kommer från Tornedalen har nu en möjlighet att föra det vidare och då känns det roligt att ta den chansen!" 

Roberts dotter Jennifer Petterson ser fram emot att börja studierna.

– Jag hoppas att det åtminstone ska vara lätt att lära sig att prata meänkieli, säger hon.


Luleå: Tredubbling av elever i meänkieli

Jennifer Petterson kommer inte vara ensam på meänkielilektionerna. I Luleå kommun har lagändringen inneburit att man fått en tredubbling av eleverna som vill läsa meänkieli. 

Många fler vill också läsa finska och samiska. Kommunen kommer dessutom att starta upp undervisning i romani chib för första gången.


Fler läser finska i Borås och Västerås

Även i andra kommuner har lagändringen lett till fler ansökningar till minoritetsspråksundervisningen. I åtta av de tio kommuner i Sverige med störst finsktalande befolkning läser nu fler elever finska. I vissa är ökningen stor: I Borås har det tillkommit ca 15 nya elever som studerar finska och i Västerås ca 10-15. 


Ansökningar för alla minoritetsspråk i Stockholm

I flera kommuner har man även fått ansökningar till minoritetsspråk kommunen inte undervisat i innan. Så till exempel i Stockholm.  

– Ansökningarna till modersmålsundervisning i finska, romani chib, nordsamiska och sydsamiska har ökat. Sedan har vi också för första gången fått ansökningar att läsa meänkieli, jiddisch, pitesamiska och lulesamiska, berättar Galina Gharibmal, som är enhetschef för Språkcentrum som samordnar modersmålsundervisningen i Stockholms stad.  

"Det känns jättekul att vi fått så många ansökningar och att elever från de nationella minoriteterna är intresserade att läsa sina språk. Nu gäller det bara att vi hittar lärare i alla de här språken."

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Lue lisää toimintatavoistamme.