Kulttuurikeskustelu Koukku

Kulturnördar djupdyker i nya kultursamtalet Koukku

I Kultursamtalet Koukku samtalar fyra sverigefinska kulturpersonligheter om kultur med inbjudna gäster där kultursamtal ofta uppstår: på gator, torg, caféer, järnvägsstationer och scener.

Under hösten diskuteras i djuplodande tematiska kultursamtal bland annat den mänskliga kroppen i rörelse och stillhet, varifrån jazzmusiker över världen får sin inspiration samt farväl.

– Jag vill diskutera farväl i konst och musik, hur farväl orsakar sorg och saknad men samtidigt bär på nya möjligheter och kreativitet. I mitt program diskuterar vi farväl på Göteborgs centralstation, där jag alltid påminns om mina egna farväl, berättar Erkki Kuronen, en av de fyra samtalsledarna.

Schlagerfantasten Erkki Kuronen är grafisk designer från Göteborg och även programledare för Sisuradios tvåspråkiga program Popula. Den andra samtalsledaren är "miljonprogramsbruden" Lina Puranen, som är särskilt intresserad av underground-gatukultur. Hon trivs bäst på små scener och vill helst diskutera ämnen som upprör och provocerar andra.

– I det första programmet träffar jag fyra hemliga individer på en hemlig plats, där vi diskuterar ett inte-så-hemligt ämne: konst och konstnärens identitet, berättar Lina Puranen.

De andra samtalsledarna för kultursamtalet Koukku är Mika Pohjola, "helt insnöad" jazznörd, som helst vill diskutera musikerns värld fast han inte inte vet något om andra musiker, samt Tuomas Ojala, känd musiker från Ipanaimpro, som tycker om osäkerheten i ett framträdande och kan springa ett maraton i direktsändning!

Häng med och lyssna på kultursamtalet Koukku!

Kultursamtalet Koukku sänds på söndagar i Sisuradio med början den 20:e september kl. 07.34 i P2 och P6, på adressen www.sverigesradio.se/sisuradio, appen Sveriges Radio Play samt via DAB-radio. Programmet finns kvar så du kan lyssna på det i efterhand och för nedladdning som podd från Sisuradios hemsida och appen Sveriges Radio Play.