Alice Bah Kuhnke
Alice Bah Kuhnke haluaa tarkastaa vähemmistölain toimivuuden. Foto: Tuomas Ojala
Nyheter från Sisuradio i P4

Utvidgning av förvaltningsområdet för #minoritetsspråk läggs på is - inga nya kommuner kommer med

0:48 min

Regeringen har beslutat att inte ta in några nya kommuner i minoritetspråkens förvaltningsområde, tills dess att minoritetslagen har setts över. Sverigefinländarnas Delegation rasar mot beslutet.

Det innebär att kommunerna i lag förbinder sig till att erbjuda förskola, äldreomsorg och viss annan service på finska och får pengar till det av staten.

59 kommuner tillhör redan förvaltningsområdet för finska.

Fem kommuner ansökte om att få bli del av förvaltningsområdet för finska 2016: Järfälla, Skellefteå, Gislaved, Söderhamn och Örnsköldsvik.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke motiverar beslutet med att det nuvarande systemet har fått mycket kritik av de nationella minoriteternas representanter.

Veera Florica Rajala är ordförande i Sverigefinländarnas delegation. Hon instämmer i kritiken mot det nuvarande systemet. Men trots det så rasar hon mot regeringens nya beslut.

Man skulle mycket väl kunna ansluta nya kommuner till förvaltningsområdet samtidigt som man utreder minoritetslagen, istället för att lägga alltihopa på is, säger Veera Florica Rajala.


Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista