Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)
Nyheter från Sisuradio i P4

Utvidgning av förvaltningsområdet för #minoritetsspråk läggs på is - inga nya kommuner kommer med

Julkaistu tisdag 22 september 2015 kl 12.44
Bah Kuhnke: "Det finns brister i våra system"
(0:48 min)
Alice Bah Kuhnke
Alice Bah Kuhnke haluaa tarkastaa vähemmistölain toimivuuden. Foto: Tuomas Ojala

Regeringen har beslutat att inte ta in några nya kommuner i minoritetspråkens förvaltningsområde, tills dess att minoritetslagen har setts över. Sverigefinländarnas Delegation rasar mot beslutet.

Det innebär att kommunerna i lag förbinder sig till att erbjuda förskola, äldreomsorg och viss annan service på finska och får pengar till det av staten.

59 kommuner tillhör redan förvaltningsområdet för finska.

Fem kommuner ansökte om att få bli del av förvaltningsområdet för finska 2016: Järfälla, Skellefteå, Gislaved, Söderhamn och Örnsköldsvik.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke motiverar beslutet med att det nuvarande systemet har fått mycket kritik av de nationella minoriteternas representanter.

Veera Florica Rajala är ordförande i Sverigefinländarnas delegation. Hon instämmer i kritiken mot det nuvarande systemet. Men trots det så rasar hon mot regeringens nya beslut.

Man skulle mycket väl kunna ansluta nya kommuner till förvaltningsområdet samtidigt som man utreder minoritetslagen, istället för att lägga alltihopa på is, säger Veera Florica Rajala.


Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".