Andreas Norlén (M). Foto: Kaisa Vuonokari /Sveriges Radio Sisuradio
1 av 2
Andreas Norlén (M). Foto: Kaisa Vuonokari /Sveriges Radio Sisuradio
Skelett i Sveriges historiska garderob? Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
2 av 2
Skelett i Sveriges historiska garderob? Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.

(M) kräver en vitbok om tornedalingar och samer

0:28 min

Svenska staten bör göra en vitbok om behandlingen av tornedalingar och samer i Sverige - för att göra upp med t ex den rasbiologiska forskningen. Det kräver moderaterna i riksdagens konstitutionsutskott i en motion.

Enligt moderaterna i konstitutionsutskottet utgör behandlingen av samer och tornedalingar mörka avsnitt i den svenska historien.

– Vi tror att det är dags att göra upp med den mörka delen av den svenska historien som rör samer och tornedalingar. Det är ju känt att de här grupperna utsattes genom historien för diskriminering och övergrepp inte minst av rasbiologiska orsaker, säger ordförande i konstitutionsutskottet Andreas Norlén (M).

Det är bland annat konsekvenserna av den rasbiologiska forskningen som Norlén och de övriga ledamöterna från moderaterna i KU vill få belysta i vitböckerna. 

Göra upp med försvenskningspolitiken


De lyfter även fram den försvenskningspolitik som från slutet av 1880-talet innebar att barnen inte fick tala något annat språk än svenska i skolan ens på rasterna.

– Det är ju också ett led i den politik som tyvärr bedrevs under lång tid där man försökte trycka undan minoriteternas språk och kultur. Det är viktigt att Sverige gör upp även med den delen av sitt förflutna, konstaterar Norlén.    

"Det förflutnas skuggor inte lika långa"


De moderata motionärerna i KU tror också att även dagens tornedalingar och samer skulle gynnas av en belysning av historien.

– Vi hoppas att det skulle leda till att de här grupperna känner en viss upprättelse, att man kan se det här som ett led i en försoningsprocess. Kanske kan man på detta sätt göra upp med det förflutna så att de förflutnas skuggor inte blir lika långa i framtiden, som de verkar vara på grund av att uppgörelsen ännu inte har genomförts.

Moderaterna vill se en separat vitbok för samerna och en för tornedalingarna.  

Vitböckerna skulle utformas i samma anda som den vitbok om romernas svenska historia som publicerades 2014.

Även Vänsterpartiet kräver i en motion en vitbok om samerna.

Läs motionen om vitböckerna här!


Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista