Gustav Fridolin
Gustav Fridolin Foto: Miljøpartiet De Grønne / CC BY-SA 2.0

Samtal om minsta mängd modersmålsundervisning pågår #minoritetsspråk

2:11 min

Skolverket har uppmanat regeringen att införa en minimigräns för modersmålsundervisning på minoritetsspråk per vecka. Förslaget är i linje med Miljöpartiets politik, menar utbildningsministern.

– I det som Skolverket har gett oss finns det underlag för att ha en stadieindelad timplan och vi för just nu samtal om det med oppositionen. Jag kan inte föregå de samtalen, vi måste komma överens med oppositionen först, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Förra valet lovade Miljöpartiet att lägga både pengar och energi på en förbättrad modersmålsundervisning och bättre minoritetspolitik.

Efter ett år vid makten har inte mycket hänt. Beslutet att även de elever som inte kan sitt nationella minoritetsspråk har rätt till modersmålsundervisning i skolan fattades av den förra regeringen.

I verkligheten är det många föräldrar som är helt ovetande om ändringen, eftersom informationen inte har nått fram.

Fortsatt kritik och ökad översyn

Europarådet har i flera år varnat Sverige för att landet måste förbättra modersmålsundervisningen, annars kan de nationella minoritetsspråken dö ut.

Gustav Fridolin har varit utbildningsminister i ett år. Det är tre år är kvar till nästa val.

Vad hinner du göra för att förbättra modersmålsundervisningen i minoritetsspråk?

– Vi ser ju dels att lagstiftningen har skärpts. Vi ser hur vi bygger ut lärarutbildningen och gör förbättringar i fjärrundervisningen. Men ska vi svara på Europarådets kritik så måste vi göra mycket mer, säger Fridolin. 

Han vill se mer resultat innan nästa valrörelse dras igång.

– Det handlar dels om en större översyn av den nationella minoritetspolitiken, om hur utbildningsfrågorna kan få en större tyngd, men också om och hur man på allvar klarar det uppdrag som ligger i den nya lagen: att också den som inte ännu kan prata ett nationellt minoritetsspråk har en ärlig chans att få det, menar utbildningsministern.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista