Årets sverigefinne 2015 Jorma Kontio, Årets unga sverigefinne 2015 Charissa Martinkauppi och Vardagshjälte 2015 Kipa Blomerus. Foto: Irma-Liisa Pyökkimies / Sveriges Radio Sisuradio
Årets sverigefinne 2015 Jorma Kontio, Årets unga sverigefinne 2015 Charissa Martinkauppi och Vardagshjälte 2015 Kipa Blomerus. Foto: Irma-Liisa Pyökkimies / Sveriges Radio Sisuradio
Vuoden Ruotsinsuomalaiset - Årets Sverigefinnar 2015

#Sverigefinnar2015 är utnämnda!

Utmärkelserna har tilldelats Jorma Kontio, Charissa Martinkauppi och Kipa Blomerus. Utmärkelserna delades ut på  Sverigefinnar 2015 –galan på Finlandsinstitutet i Stockholm.

Årets Sverigefinne
Jorma Kontio

Travkusk, Enköping

Jorma Kontio vann sitt 10.000 travlopp i år, det är fler än någon annan nordisk travkusk har åstadkommit. Kontio åtnjuter stor tillit och är mycket omtyckt i travsportens värld.

Med hästen Ulla-Maija vann han sitt första travlopp som 13-åring i Uleåborg. Idag är enköpingsbon Nordens mest segerrika travkusk genom tiderna. Med sitt ödmjuka sätt har han blivit en förebild för många så väl i Sverige som i Finland.

En av trav-branschens största blir rörd, nästan till tårar, och tackar alla ödmjukast för utmärkelsen.


Årets Unga Sverigefinne
Charissa Martinkauppi

Regissör och manusförfattare, Boden

Med sin pjäs Satu-Jävla-Helvetes-Maa har hon lyft fram Sverige och Finlands gemensamma historia och den sverigefinska identiteten. Hon har med svärta och skruvad humor, tango och vemod skildrat ett krigsbarns livsöde, en arbetskraftsinvandrares livslånga identitetskris och känslan av rotlöshet hos efterföljande generationer.

Med den pjäsen trodde jag att jag var klar med det här sverigefinska, men jag har faktiskt börjat skriva på en annan med lite samma tema. 

 

Årets Vardagshjälte
Kipa Blomerus

Pedagog på Forum för levande historia, Stockholm

Kipa Blomerus har fokus på romska flickors möjligheter att skaffa sig ett yrke och komma in på arbetsmarknaden. Hon stödjer flickor att kombinera yrkeslivet och sin kultur.

Kipa Blomerus lägger även mycket tid och energi på volontärarbete och jobbar aktivt för att hjälpa fattiga EU-migranter.

Röstningen på årets Vardagshjälte slog rekord i år igen, med 1480 röster lagda. I år avgjordes röstningen med en (1) enda röst. 

Kipa Blomerus berättar att det hon brukar säga till sina elever är att man alltid kan ge en medmänniska nånting: kan man inte ge pengar, så kan man alltid se den andra. Ge den andra ett människovärde. 

Sedan 2011 har årets Sverigefinnar utsetts i kategorierna Sverigefinne, Ung Sverigefinne och Vardagshjälte. Utmärkelserna delas ut till personer som under det gångna året har gjort betydelsefulla insatser som har lyft fram sverigefinskhet och sverigefinska frågor genom kulturhandlingar eller något annat anmärkningsvärt som berört många, spridit glädje och kraft. Vardagshjälte är en person som sätter guldkant på andras vardag.

Årets Sverigefinne och Unga Sverigefinne utses av en jury som består av Sofia Taavitsainen, kanalchef på Sisuradio, Elina Majakari, redaktionschef på SVT:s finskspråkiga redaktion, Tapani Kekki, chefredaktör på tidningen Ruotsin Suomalainen samt Anders Eriksson, direktör för Finlandsinstitutet.

Årets Vardagshjälte är publikens pris och ges till den som har fått flest röster i nätomröstningen på hemsidan för Sverigefinnar 2015.


Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista