#familjutomlands

Karin: Jag är försäkrad i Sverige medan min far är försäkrad i Norge

Det här är Karins berättelse: "Jag bestämde att ta tjänstledigt från mitt arbete för att vara hos min far."

"Jag är bosatt i Sverige. Min far, bosatt i Norge, har under vinter 2014/15 från och till varit svårt sjuk. Vi barn har turats om att använda lediga dagar / semester för att vara till hjälp och stöd.

I mars insjuknade han igen väldigt svårt och blev inlagd på sjukhus.

Jag bestämde då att ta tjänstledigt från mitt arbete för att vara hos min far. Resan tog två dagar och kostade tusen kronor och jag var borta ett bra tag. 

Om min far hade varit socialförsäkrad i Sverige hade jag varit berättigad till närståendeersättning för de dagar jag skulle ha arbetat under denna period, från Försäkringskassan. Men nu är det så att jag är försäkrad i Sverige medan min far är försäkrad i Norge.

Frågan är om det finns någon hjälp att få?

Det är förmodligen inte sista gången som vi behöver hjälpa till. Och med eller utan ersättning måste jag ändå åka dit, men det skulle onekligen underlätta situationen med någon form av stöd.

Till saken hör kanske att min far har varit bosatt i Sverige under ett antal år på 1990-talet, och jag är född och uppvuxen i Norge och har tidigare varit norsk medborgare.”


- Karin

Har du närstående som bor i ett annat land och behöver din hjälp? Hur har du löst situationen? Har du fått hjälp och stöd? Vilken slags stöd skulle du vilja få? Berätta om dina erfarenheter som anhörig. Du kan vara anonym.

KONTAKTA OSS

På Twitter och Instagram: #familjutomlands

Mejla tipsasisuradio@sverigesradio.se

Eller ring och lämna ett meddelande på telefonsvararen: 08-784 2400