Hans Wallmark (M),  Pyry Niemi (S). Foto: Riksdagsförvaltningen.
1 av 2
Hans Wallmark (M), Pyry Niemi (S). Foto: Riksdagsförvaltningen.
Maarit Feldt-Ranta (Sdp), Juho Eerola (ps), Foto: Eduskunta
2 av 2
Maarit Feldt-Ranta (Sdp), Juho Eerola (ps), Foto: Eduskunta
#FamiljUtomlands

Nordiska politiker har inte prioriterat anhörigvård

Niemi (S): Frågan är ny för mig
3:13 min

Svenska och finska politiker har inte tagit tag i frågan om anhörigvård över landsgränserna. Ländernas olika regler leder ofta till att anhörigvårdare blir helt utan stöd.

Många sverigefinländare bär ansvar för sina sjuka närstående i Finland, men har inte rätt till stöd i något av länderna.

I Nordiska rådet har frågan hittills fått knappt med uppmärksamhet.

Ordförande i Nordiska rådets finska delegation, socialdemokraten Maarit Feldt-Ranta, tror dock att den nu är på väg upp på agendan.

Jag tror att problemet har varit att myndighetssfären inte har betraktat det här som ett gränshinder, medan vanliga människor har gjort det. Nu är dock frågan på väg upp.

Feldt-Ranta: 'Hallå Norden' har lyft frågan

– Till exempel Nordiska ministerrådets informationstjänst Hallå Norden/Halloo Pohjola har bett gränshindersrådet att prioritera frågan, berättar Feldt-Ranta.

Feldt-Ranta har också kontaktats av människor som vårdar över gränserna.

– Förutom personliga kontakter har också blivit bekant med deras situation via skrivelser och myndighetskontakter.

Niemi: Inte fått frågan

Feldt-Rantas sverigefinska kollega Pyry Niemi sitter i den svenska riksdagen för Socialdemokraterna och i Nordiska rådets svenska delegation. Han har dock inte blivit kontaktad i frågan om anhörigvård på distans.

– Jag personligen har inte fått några frågor om det här och mig veterligen har den heller inte behandlats i Nordiska rådet på den politiska nivån, säger Niemi.

Länderna har olika regler

Ett av problemen för anhörigvård över de nordiska gränserna är att stödsystemen ser olika ut i länderna.

Till exempel i Sverige kan man inte få sk närståendepenning, som är en ersättning när man vårdar en mycket svårt sjuk närstående, om den som vårdas bor i ett annat Nordiskt land.

Enligt informationstjänsten Hallå Norden kan den som bor i Norge eller Danmark få ett stöd motsvarande närståendepenning även för att vårda en sjuk närstående till exempel i Sverige.

Pyry Niemi (S) tänker ta upp frågan med både sin partigrupp och med den ansvariga ministern i Sverige, säger han.

– Jag tänker informera den ansvariga ministern om detta och också ställa frågor om varför det ser ut så här jämfört med Norge och Danmark.

Wallmark: Allt som främjar mobilitet är bra

Hans Wallmark är riksdagsledamot för Moderaterna i den svenska riksdagen och ordförande i Nordiska rådets svenska delegation. Inte heller han har fördjupat sig i just deras situation som vårdar sina anhöriga på distans.

Han är dock för alla initiativ som ökar den nordiska rörligheten.

– Allt som ökar den nordiska rörligheten är viktigt och bra. Vi kommer att arbeta mer och mer i varandras länder inom Norden och då måste vi också skapa system som gör det möjligt. Närståendepenning skulle kunna vara ett sånt område att ta tag i, säger Wallmark.

Han beklagar att initiativet, som moderaternas grupp i Nordiska rådet la fram om att kunna flytta den sk. äldrepengen mellan de nordiska länderna, röstades ner.

Eerola: Vi politiker har ansvaret

Sannfinländarnas (Perussuomalaiset) Juho Eerola är ordförande i Nordiska rådets finska delegation. Inte heller han har hittills drivit frågan i Nordiska rådet men tycker att ansvaret ligger hos politikerna.

– Så klart är det vi beslutsfattare som har ansvaret. Den här gruppen har kanske hamnat mellan stolarna, säger Eerola.

– Jag tycker att det här verkar som ett solklart gränshinder, som bör rättas till. Vi har lyckats röja många gränshinder genom Nordiska rådet, varför inte även detta.

Frågan är väckt nu

Alla fyra riksdagsledamoter säger i Sisuradios intervju att de nu ska ta frågan vidare.

– Jag lovar att göra något åt detta, säger Juho Eerola (ps).

– Jag tänker själv vara aktiv i frågan framöver, konstaterar även Maarit Feldt-Ranta (sdp).

Även Hans Wallmark (M) ser det som viktigt att lyfta fram frågan i ljuset.

Pyry Niemi (S) tänker diskutera frågan med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

– Så fort det blir tillfälle ska jag ta upp frågan med henne.

Lisää

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".