Tv Finland. Foto: dailyinvention/flickr/CC by 2.0 (redigerat)
Enligt Finlands Institutet har unga en gammalmodig bild av Finland. Foto: dailyinvention/flickr/CC by 2.0 (redigerat)
Finnblicken

Finlandsbilden ska moderniseras

Lyssna på finska
14 min

I samband med junior-VM i ishockey väcktes än en gång en diskussion om hur dålig kunskap svenskar har om Finland. För att öka förståelsen och kunskapen vill man nu modernisera Finlandsbilden.

När Finland vann VM-guld i juniorhockey i år blåstes än en gång debatten om hur dåligt svenskar känner till finsk historia upp. En av guldvinnarna Kasper Björkqvist som är finlandssvensk fick av Aftonbladets sportjournalist frågan ”hur talar du så bra svenska?".

 

Dålig kunskap om Finland bland speciellt unga

Det råder stor okunskap om Finland och finsk historia, speciellt bland unga i Sverige konstaterar även direktören för Finlandsinstitutet Anders Eriksson.

- Världen har blivit större. Nuförtiden är unga mer intresserade av att resa till Thailand och Australien än att åka till det östra grannlandet, säger Eriksson.

Under kriget och efterkrigstiden följde man i Sverige noga med vad som hände i Finland. Men i och med globaliseringen och EU har kännedomen om Finland också troligtvis minskat.

 

Finsk film, mode och nycirkus 

Finlandsinstitutets uppgift är att sprida kunskap och information om Finland i Sverige. Planen är att i år försöka modernisera bilden av Finland genom att erbjuda mer för unga.

Bland annat finska filmer har haft en stor efterfrågan.

- Vi försöker hitta fler kanaler att distribuera finsk film på och så kommer vi att satsa mer på finskt mode. I vår kommer också finsk nycirkus till Stockholm. Både mode och cirkus är exempel på sådant som Finland har nått stor framgång i, säger Anders Eriksson.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".