Polisbil på gatan. Bild: smerikal/flickr/(CC BY-SA 2.0.) Bilden modifierad. http://bit.ly/234sqtf
Finska polisen försöker locka ungdomar med utländsk bakgrund. Bild: smerikal/flickr/(CC BY-SA 2.0.) Bilden modifierad.http://bit.ly/234sqtf
Finnblicken

Helsingforspolisen startar kampanj för att locka invandrare

Lyssna på finska: Språkkunskaper kan lösa konflikter
1:37 min

I Finland lider det brist på poliser med utländsk bakgrund. Helsingforspolisen har därför startat en kampanj för att få fler unga med utländsk bakgrund att bli intresserade av yrket.

De flesta invandrare i Finland är bosatta i huvudstadsregionen. Trots detta finns det enbart en handfull poliser med invandrarbakgrund i Helsingfors.

– Det skulle underlätta vårt arbete betydligt om vi skulle ha poliser med kunskap i andra kulturer och med andra språkfärdigheter, säger Jarkko Lehtinen, poliskommissarie i Helsingfors.

 

Kampanj ska locka ungdomar

Genom en kampanj försöker man nu locka fler ungdomar med utländsk bakgrund. Polisens arbete presenteras i skolor och olika läroanstalter. Studerande erbjuds dessutom en möjlighet att göra praktik vid polisen.

 

Språkkravet ett hinder

För att kunna bli polis i Finland bör man ha goda kunskaper i svenska. Helsingforspolisen anser att brister i svenska inte borde vara ett hinder.

– Vi har önskat att om en person har ett annat modersmål än finska eller svenska ska det räcka att kunna någondera av de två inhemska, säger kommissarie Jarkko Lehtinen.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".