Joha Frondelius, Eino Sarre ja Juhani Nissinen hoivakoti Igelkottenin saunassa
Helsingforsbor öppnar sina privata bastun för allmänheten. Foto Merja Laitinen Sveriges Radio Sisuradio
Finnblicken

I Helsingfors är det dags att basta med främlingar

Helsingfors stadskultur lever mer än någonsin. Nu vill man öppna dörrarna till Helsingfors alla bastun under en hel dag. I mars arrangeras den första Helsinki Sauna Day.

Hur skulle det vara att sitta svettig i en bastu hemma hos en total främling? Det här vill man nu prova på i Helsingfors. Under en hel dag uppmanar man alla att öppna upp sin bastu för allmänheten och ha en het stund tillsammans i gott sällskap.


En hetare och svettigare stadskultur 

Inspiration har tagits från succéer så som Helsingfors restaurangdag (Helsingin ravintolapäivä) och städdagen (siivouspäivä).

Jaakko Blomberg är en av initiativtagarna till Helsinki Sauna Day. Han vill ta till vara de resurser som finns i Helsingfors.

– Folk tycker om att bada bastu och Helsingfors är fyllt av bastun som sällan används. Vi vill skapa mer gemenskap och en varmare stadskultur här i Helsingfors, säger Jaakko Blomberg, producent på Yhteismaa ry.

Helsinki Sauna Day fick in en stor mängd anmälningar redan samma dag som de annonserade om evenemanget.

 

Öppna dörren till det privata rummet

Bastudagen är inget nytt koncept utan ett av många evenemang i Helsingfors där man vill öppna dörren till det privata rummet för allmänheten.

– Vi har tidigare omvandlat vardagsrum till konstutställningar, ordnat teaterföreställningar hemma i folks hus och lägenheter. Förra hösten ordnade vi dessutom en bastuteaterfestival där det var möjligt att bada bastu på teatrar i Helsingfors.

Tidigare har man blickat på andra länder och tagit inspiration från dem. Nu har Helsingfors blivit ett ställe där man skapar egna alternativa och originella evenemang, nu är blicken på Helsingfors.

Jaakko Blomberg var också med och arrangerade den första städdagen för fyra år sedan. Konceptet går ut på att vem som helst under denna dag kan gå ut på gatan och sälja eller ge bort gamla prylar, kläder och möbler.

Det började med ett medborgarinitiativ och har nu utvecklats till ett evenemang som de flesta Helsingforsbor känner till och deltar i.


Helsingfors en förebild för andra 

Helsingfors har ändrats mycket under de senaste åren då en allt mer levande stadskultur vuxit fram. Finland har inte en lång tradition av att tillbringa tid tillsammans på gatan eller i parker, men det har skett en förändring.

– Det har skett mycket under de senaste fem åren. Tidigare har man blickat på andra länder och tagit inspiration från dem. Nu har Helsingfors blivit ett ställe där man skapar egna alternativa och originella evenemang. I andra länder är sociala evenemang oftast knutna till en specifik plats. Men här har en stark pop up-kultur slagit igenom på ett helt annat sätt. Det finns en stark vilja att skapa eget och att aktivera sig. Nu är blicken på Helsingfors.

Helsinki Sauna Day arrangeras lördagen den 12:e mars.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista