Lääkäri Knut Bodin ja Tommy Söderlund Uppsalan kodittomien vastaanotolla. Foto: Pirjo Hamilton / Sveriges Radio Sisuradio
Läkare Knut Bodin ja Tommy Söderlund på husläkarmottagningen för hemlösa i Uppsala. Foto: Pirjo Hamilton / Sveriges Radio Sisuradio

Hemlös och allvarligt sjuk blev ofrivilligt skriven i Finland

2:30 min

I Uppsala har tre hemlösa patienter blivit utan nödvändig sjukvård eftersom de enligt folkbokföringen bor i Finland.

Tommy Söderlund är en av de tre svenskar som enligt Skatteverket inte längre är bosatta i Sverige.

I höstas förlorade Söderlund sin plats i kön till en viktig operation. Behandlingen avbröts eftersom han inte längre fanns registrerad i folkbokföringen. Enligt Skatteverket hade Tommy Söderlund flyttat till Finland i oktober 2015.

Knut Bodin är Tommy Söderlunds läkare. Han reagerade starkt när han insåg att Tommy hade förlorat sin plats i vårdkön.

- Jag blev förskräckt eftersom Tommy Söderlunds hälsotillstånd var allvarligt, säger läkare Knut Bodin.


Jag har aldrig bott i Finland och jag hade svårt att få mina uppgifter flyttade tillbaka till Sverige.


Aldrig varit bosatt i Finland

Utan någon som helst koppling till Finland fick Tommy Söderlund höra att han är bosatt i det östra grannlandet. Söderlund är svensk. Han har besökt Finland två gånger i sitt liv. Han är för tillfället hemlös men har en postadress.

– Jag har aldrig bott i Finland och jag hade svårt att få mina uppgifter flyttade tillbaka till Sverige, säger Tommy Söderlund.

Tommy Söderlund hade fått en tid för en ljumskbråcksoperation men han avbokade den eftersom han hade varit tvungen att betala för vården själv. Det hade blivit en alltför dyr affär. Operationen hade kostat omkring 11 000 kronor.

 

Flytt till utlandet kräver personlig anmälan 

Enligt Skatteverkets juridiska rådgivare Mikael Udd kan en person inte raderas ur befolkningsregistret utan att personligen anmäla sin utlandsflytt. 

I Finland måste en nyinflyttad likaså personligen gå till magistraten med giltigt pass eller andra identifikationshandlingar.


Jag blev förskräckt eftersom Tommy Söderlunds hälsotillstånd var allvarligt.


Skatteverkets miss

Det kan vara fråga om en miss från Skatteverkets sida.

– Det finns förstås alltid en liten möjlighet att någon kan ha skrivit ett felaktigt personnummer. Det kan inte uteslutas. Först och främst ska vi ta kontakt med de finska myndigheterna för mer information från den finska folkbokföringen, säger Mikael Udd, juridisk rådgivare på Skatteverket.

 

Det låter väldigt mystiskt att en persons uppgifter plötsligt förflyttas till ett annat land och speciellt till ett land som han inte har någon koppling till. 


Märkligt sammanträffande

Socialarbetare Pertti Koistinen har jobbat med hemlösa i Stockholm i närmare tjugo år. Han har aldrig hört om något liknande.

– Det låter väldigt mystiskt att en persons uppgifter plötsligt förflyttas till ett annat land och speciellt till ett land som han inte har någon koppling till, säger Pertti Koistinen. 

Också Tommy Söderlunds läkare Knut Bodin ser det som ett märkligt sammanträffande att flera personer råkat ut för detta.

– Jag blir fundersam när det är fråga om flera liknande fall. De påstår själva att de inte har flyttat utomlands. De bor alla tre här i Uppsala och har inte flyttat någonstans, säger läkare Knut Bodin.


Tommy väntar fortfarande på vård 

Tommy Söderlunds vårdkedja börjar nu om igen.

– Det är ännu oklart när Tommy kommer att få en ny tid för operation. Jag kan som läkare påpeka att det är akut, men sist och slutligen är det kirurgen som beslutar om tidpunkten, säger läkare Knut Bodin.

Två av de tre som plötsligt enligt alla uppgifter var bosatta i Finland är efter en lång kamp med myndigheterna nu registrerade i Sverige igen. En är fortfarande skriven i Finland trots att han aldrig har bott där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista