TV-tittare i morgonsoffan. Foto: Elin von Wright/ Sveriges Radio
Många TV-tittare blev upprörda över intervjun med Stäng gränserna-rörelsen. Foto: Elin von Wright/ Sveriges Radio Sisuradio
Finnblicken

Finland: Extremister får prata utan motargument i tv-soffa - många reagerar

"Stäng gränserna"-rörelsen fick tala ut i YLEs morgonsoffa utan att mötas av några kritiska frågor. Producenten ber nu om ursäkt för otillräckliga förberedelser.

Yles morgonprogram Aamu-TV bjöd den 25:e januari in Susanna Kaukinen och Pekka Kemppainen från rörelsen Stäng gränserna (Rajat kiinni) till morgonsoffan.

De fick inga kritiska frågor av programledaren och bland annat organisationens rasistiska bakgrund nämndes inte alls.

Videon kan ses på Yles hemsida.

Intervjun ledde genast till kritikstorm i bloggar, på Twitter och i andra sociala medier.

Inga svar fick följdfrågor; inga påståenden ifrågasattes. 

De stöder öppet högerextrema gatupatruller.

Janne Zareff, programledare för Yles aktualitetsprogram "Pressiklubi", skriver på programmets Facebook-sida att han inte anser att det i sig är fel att intervjua representanter för Stäng gränserna-rörelsen. Det handlar snarare om vad som händer i intervjusituationen och vilka frågor som ställs.

"Blev inte riktigt som vi tänkte"

Jukka Niva, ansvarig producent för Aamu-TV intervjuades av fack-tidningen Journalisti (Journalisten) dagen efter. Han erkänner att intervjun inte blev så kritisk som man hade hoppats. Han påpekar även att det inte är en enskild persons fel.

Hela redaktionen borde ha förberett sig bättre och gjort en mer grundlig efterforskning skriver Aamu-TV också på sin facebook-sida.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista